Kledd i en moderne olivengrønn dress sto Milomir Stakic (39) fram for retten og sa seg ikke skyldig i tiltalen som lyder på drap, voldtekt og tortur. Han oppga å være lege av yrke.

Terroren mot muslimene hadde han ikke hatt noen befatning med. Aktoratet mener derimot at Stakic var en av tre medlemmer av Krisestaben som forberedte den etniske rensingen av Prijedor-distriktet i det sentrale Bosnia. Det var her interneringsleirene Omarska, Keraterm og Trnopolje lå, og Stakic er tiltalt for å ha opprettet leirene.

Det var bilder av avmagrede fanger fra disse leirene som rystet verden i 1992. Herjede ansikter bak piggtråd vekket til live minner fra den annen verdenskrigs redsler.

Det er anslått at over 7.000 mennesker passerte gjennom disse leirene og flere hundre ble drept på bestialsk vis.

Aktoratet hevder at forholdene helt bevisst siktet mot den fysiske ødeleggelse av de internerte, slik at muslimer og kroater som folkegrupper skulle elimineres. Tiltalen lyder derfor på folkemord.

Stakic er allmennpraktiserende lege, og holdt på spesialisere seg i fysioterapi i Beograd da han sist fredag ble pågrepet og utlevert til krigsforbryterdomstolen i Haag.

Han er den første Haag-tiltalte som jugoslaviske myndigheter har utlevert til FN-domstolen. Sjefanklager Carla del Ponte sa det var det første konkrete tegn på samarbeid fra Beograd.

(NTB)