LUDMILA KNAPSTAD

Magomed Evloev med kallenavnene «Magas» og «Obersten» står bak gisseldramaet i Beslan og angrep i Ingusjetia i mai i 2004, hevder russiske påtalemyndigheter. Under dette navnet skjuler det seg en tidligere politimann fra Ingusjetia, Ali Taziev, som «heroisk omkom i tjeneste» i 1998. Erklært død

I 2000 ble hans død offisielt bekreftet av ingusjetisk rett, skriver den russiske avisen Vremja Novostej. Da hadde han vært savnet i to år.

I 1998 var det gjort et rekke forsøk å kidnappe Olga Uspenskaja, konen til rådgiveren til Ingusjetias president. Hun fikk Ali Taziev som livvakt, sammen med en annen politimann, Dzjandigov

10. oktober 1998 ble bilen der Olga Yspenskaja og de to politimennene satt, stanset av geriljasoldater i Nazranj. Den andre livvakten ble skadet og Taziev ble truet til å kjøre bilen til Grosnyj. Senere fortalte Olga at hun ble holdt sammen med to politimenn en stund, men siden plassert et annet sted. I 1999 dro rådgiveren selv for å lete etter konen — også han ble tatt til fange.

Først i 2000 ble ekteparet løslatt. Da ble også liket av den ene livvakten, Dzjandigov, funnet og Ali Taziev ble samtidig erklært død.

Egen terrorgruppe

Allerede da skal Taziev ha sluttet seg til geriljasoldatene. Først var han i gruppen til Abu Alj-Valid, og senere dannet han sin egen gruppe med 30 geriljasoldater fra Ingusjetia, Kabardino-Balkaria, Tsjetsjenia og to arabere.

Geriljasoldatene til «Magas», alias Ali Taziev, har gjennomført diverse terroraksjoner, blant annet sprengt en militærkolonne i 2003 i Tsjetsjenia og drept lederen av den lokale administrasjonen i byen Gordali. Ifølge vitner var «Magas» alltid redd til å bli tatt av spesialtjenesten og bar alltid selvmordsbelte.

Etterforskerne hevder å ha funnet ut at Sjamilj Basajev har betrodd «Magas» å utføre Ingusjetia-angrepet i juni 2004, da rundt 200 politi- og embetsmenn ble drept. I tillegg til «Magas» deltok da minst tre av dem som skaffet våpen til aksjonen i Beslan 1. september: Vladimir Khodorov, Iznaur Kodzoev og Magomed Ausjev.

Sto vakt

Under angrepet i Ingusjetia i sommer hadde de alle sine egne oppgaver. Mens Basajev personlig brakte ut våpen fra et militærlager, sto «Magas» med tretti geriljasoldater i politiuniform i et veikryss i Nazranj og skjøt påtalemyndighetens medarbeidere, og ministeren i Ingusjetia, Abukar Kostoev.

Det var de arresterte etter Beslan-angrepet som har gitt informasjonen om den hemmelighetsfulle «Magas». De fortalte at de kalte ham «Ali» eller «Oberst», og at han hadde fortalt at han hadde jobbet i politiet. Da etterforskerne rotet i arkivene og fant bilder av Ali Taziev, fant de ut at Magomed Evloev, «Magas» og Ali Taziev er en og samme person.

Det er ennå ikke helt sikkert at «Magas» deltok i angrepet på Skole nr. 1 i Beslan. Men etterforskerne er ikke i tvil om at han var direkte inne i planleggingen av terroraksjonen.

Til nå er 12 geriljasoldater identifisert som deltakere i gisseldramaet i Beslan.

Ifølge den russiske avisen «Argumenter og fakta» fikk terroristene betaling for tre dagers «arbeid». Det eksisterer en versjon om at «Magas» forlot skolen natten mellom 2. og 3. september sammen med «lønnen» til alle.

Stor dusør

Den russiske sikkerhetstjenesten (FSB) har utlovet en dusør på ti millioner dollar for tips som hjelper til å uskadeliggjøre gruppene til Sjamilj Basajev og Aslan Maskhadov.

I går informerte Vladimir Ustinov, riksadvokat i Russland, president Putin om alle fakta som er kommet frem under etterforskningen.

Ifølge hans rapport var store mengder sprengstoff og våpen kjørt til skolen i Beslan med tre biler.

Ustinov har også offentliggjort at det inne på skolen var 1200 gisler. 727 av dem er nå under behandling. Av de 327 omkomme er 210 identifisert.

Hovedmennene hadde ikke bare truet gislene, men også geriljasoldatene, sa Ustinov.

«Uansett dør alle og målet er ett - å utføre en terroraksjon», skal begrunnelsen ha vært.

For å skremme gisseltakerne drepte lederen en geriljasoldat og sprengte to kvinnelige terrorister. Ifølge riksadvokat ble aksjonen styrt av «Obersten». Dette er bekreftet av både vitner og deltakere i gisselaksjon.

SØRGENDE: Mens pårørende sørget på gravplassen gikk Nord-Ossetias regjering av i går - etter press fra sinte borgere som gir myndighetene skylden for at gisseldramaet i Beslan kunne finne sted.<br/> FOTO: DIMA KOROTAYEV, REUTER