USAs president Barack Obama slo på tråden til Merkel søndag kveld etter at det var klart at hun kommer til å fortsette som statsminister, til tross for en nedgang i oppslutningen på 1,4 prosentpoeng sammenlignet med valget for fire år siden.

Merkels kristeligkonservative parti CDU fikk sammen med det bayerske søsterpartiet CSU 33,8 prosent av stemmene og vil nå danne en koalisjon med det liberale partiet Fridemokratene (FDP). FDP sikret seg 14,6 prosent av stemmene, en framgang på solide 4,8 prosentpoeng.

– USA og Tyskland er nære allierte og står sammen om å fremme frihet, sikkerhet og velstand, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

**Les også:

Merkel: – Tyskland får ny regjering**

Samarbeid

Fra den franske presidenten Nicolas Sarkozy vanket det foruten gratulasjoner også et ønske om å fortsette arbeidet med globale og regionale saker, som klimaendringene og den økonomiske krisen.

Storbritannias statsminister Gordon Brown gratulerte også Merkel og understreket at han ser fram til å fortsette det nære arbeidsforholdet de har utviklet.

SPD svekket

Sosialdemokratene SPD gjorde et svært dårlig valg. En tilbakegang på 11,2 prosentpoeng sendte partiet ned på 23 prosent.

Venstrepartiet Die Linke hadde en framgang på 3,2 prosentpoeng med en oppslutning på 11,2 prosent.

De Grønne gikk fram 2,6 prosentpoeng til 10,7 prosent. Det høyreekstreme partiet NPD gikk tilbake 0,1 prosentpoeng til 1,5 prosent.