— Det er med sorg jeg må informere dere om at Abdel Fattah Younes, øverstkommanderende for opprørsstyrkene våre, er død, sier lederen for Det nasjonale overgangsrådet, Mustafa Abdul Jalil.

Younes ble drept av attentatmenn etter å ha blitt innkalt for å orientere en juridisk komité om opprørernes militæroffensiv mot Libyas leder Muammar Gaddafi, ifølge Jalil.

Det er ikke klart hvor attentatet skjedde, og likene av Younes og to livvakter er ikke funnet.

Lederen for de bevæpnede mennene som drepte Younes, er pågrepet, sier Jalil videre, uten å gi ytterligere detaljer.

Omstridt

Younes var tidligere en av Gaddafis nærmeste allierte. Han var general i den libyske hæren og var landets innenriksminister inntil han trakk seg fra stillingen i februar i år.

Da han skiftet side til opprørerne i februar, oppfordret han andre medlemmer av den libyske hæren til å gjøre det samme og støtte det han omtalte som befolkningens legitime krav på demokrati og frihet.

Det var ikke alle i opprørsbevegelsen som stolte på Younes på grunn av hans tidligere rolle i å slå ned på opposisjonelle, og drapet kan tyde på splittelse blant opprørerne.

Men drapet på ham er likevel et slag mot en bevegelse som er anerkjent av 30 nasjoner og som har vansker med å komme på offensiven mot regjeringsstyrkene.

Byer tatt

Ifølge en reporter fra nyhetsbyrået AFP tok opprørerne torsdag kontroll over to viktige byer i nærheten av grensa til Tunisia.

Først inntok opprørerne byen al-Gahzaya, som ligger om lag 12 kilometer fra den tunisiske grensa.

Byen er tidligere blitt brukt som base for Muammar Gaddafis styrker for å avfyre raketter mot opprørere i Nalut-området i nærheten.

Etterpå fortsatte opprørsstyrkene 10 kilometer mot nordøst og tok over Umm al-Far, et lite sted med kun noen få hundre innbyggere.

Hensikten med opprørernes offensiv er å ta seg videre mot hovedstaden Tripoli, som i likhet med nordvestlige områder fortsatt er under Gaddafis kontroll.

Ambassadør

Torsdag kunngjorde opprørernes overgangsråd at Mahmud Nacua blir Libyas nye ambassadør i Storbritannia.

Dagen før utviste Storbritannia alle libyske diplomater utsendt av Gaddafis regime og valgte i stedet å anerkjenne opprørerne i Det nasjonale overgangsrådet som Libyas legitime myndighet.

— Det libyske folket trenger penger til kampene, penger til medisiner, til utstyr og drivstoff. Vi har et desperat behov for penger, sa Nacua i et intervju med BBC torsdag.

Samme dag ble det meldt at opprørerne har sendt et tankskip med råolje fra Benghazi til Sardinia, med det som sies å være den siste oljen opprørerne har igjen på lager.