Vestlige ledere valgte å holde seg unna når Libyas eneveldige leder, Muammar Gaddafi, holder sin seksdagers nasjonalfest for 40-årsdagen for kuppet som brakte ham til makten som 27-åring i 1969.

Lockerbie-terroristen

Da Lockerbie-terroristen Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi i august ble mottatt som folkehelt i Libya etter løslatelsen av humanitære årsaker fra fengselet i Skottland, vakte det så stor internasjonal fordømmelse at Gaddafi måtte forkorte gjestelisten.

Bortsett fra Italias Silvio Berlusconi, som søndag kom til Tripoli på lynvisitt for å undertegne en avtale om bygging av en motorvei, forsvant alle vestlige gjester.

Den britiske statsminister Gordon Brown, som i britisk presse blir kritisert for å ha utlevert terroristen for en ussel pengesum i form av en libysk underskrift på en oljeavtale med BP, fikk dermed ikke nyte godt av å bli sett på Gaddafis jubileumsfoto.

Holdt seg borte

Heller ikke Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, det spanske kongeparet eller Russlands president og hans mektige regjeringssjef, Vladimir Putin, hvis deltakelse de libyske arrangørene hadde håpet på, kom for å oppleve dekorerte gater i Tripoli med hundrevis av utkledde dansere, musikkopptog, en militærparade av hittil usett omfang etter ørkenrikets målestokk og et fyrverkeri avfyrt fra skip utenfor Tripoli.

USA, som gjenopptok kontakt med Libya i 2003, holder også lav profil, selv om Det hvite hus ikke utelukker muligheten for et håndtrykk eller kort møte mellom president Barack Obama og den libyske diktatoren under FNs generalforsamling i New York.

Flere arabiske ledere, som Gaddafi ofte irriterer med sin beryktede stormannsgalskap og ofte provoserende uttalelser, lot seg representere av spesielle utsendinger.

Chávez på besøk

Til gjengjeld kom Venezuelas president, Hugo Chávez, til Libya sammen med et stort antall afrikanske ledere, som mandag deltok i et ekstraordinært toppmøte i Tripoli i den Afrikanske Union (AU). Blant dem var Sudans president, Omar al-Bachir, som ikke har noe å frykte i Libya selv om han som mistenkt for krigsforbrytelser i Darfur og er omfattet av en internasjonal arrestordre.

67-årige Gaddafi har overlevd flere attentatforsøk, og den lengstsittende lederen i såvel Afrika som araberverdenen er kjent for å være slu. Men han hadde åpenbart ikke forutsett reaksjonene på løslatelsen av terroristen.

– Ikke heltemottakelse

Mandag avviste Gaddafis sønn, Seif al-Islam, i et innlegg i The New York Times, at al-Megrahi fikk en heltemottakelse, men derimot en diskré velkomst av et par hundre stammefeller. Men da var det for sent å rette opp.

Libysk TV har siden vist bilder av terroristen, som i 1988 var skyld i drap på 270 mennesker, med en surstoffmaske i en sykehusseng for å understreke at han er dødssyk av kreft, og at han ikke blir æresgjest på nasjonalfesten.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

FEIRER: Muammar Gaddafi fikk lite storfint besøk til sitt jubileum. Men han feiret da alene ...
Ben Curtis