Le Carré skriver dette i et innlegg i London-avisen The Times, der han også anklager amerikanske massemedier for knefall overfor Det hvite hus.

-Amerika opplever nå en av sine perioder med historisk galskap, og dette er det verste jeg noensinne kan huske. Dette er verre enn under McCarthy, verre enn under Grisebukt-krisen og på lang sikt enda mer katastrofalt enn Vietnamkrigen, skriver Le Carré.

Et påskudd

-Som under McCarthys tid blir de friheter som hele verden har misunt Amerika nå systematisk undergravd, fortsetter den 71 år gamle britiske spenningsforfatteren som selv har en fortid innen britisk etterretning.

Le Carré mener terrorangrepene mot USA bare ble et påskudd for å innlede en krig som lenge hadde vært planlagt, og anklager Bush for systematisk å føre det amerikanske folk bak lyset. PR-triks

-Måten Bush og hans junta har lykkes med å skifte amerikanernes raseri fra å være retter mot bin Laden til Saddam Hussein, er en av historiens største PR-triks. Meningsmålinger forteller at annenhver amerikaner nå tror at Saddam Hussein sto bak angrepet mot World Trade Centre, skriver Le Carré.

-Og de som ikke er enige med Bush, er imot ham. Enda verre, de står på fiendens side. Det er underlig, ettersom jeg er helt imot Bush, men skulle likevel gjerne se at Saddam falt — bare ikke på Bushs vilkår, eller med hans metoder. Og ikke under påskudd som er så hårreisende hyklerske, skriver Le Carré som tror Iraks oljeressurser ligger bak USAs ønske om å styrte Iraks leder.

Saddams olje

-Om Saddam ikke hadde olje, hadde han kunnet torturere sine landsmenn så mye han lystet. Andre ledere gjør det hver eneste dag, se bare på Saudi-Arabia, Pakistan, Tyrkia, Syria og Egypt. Bagdad utgjør ingen fare for sine naboland, langt mindre for USA og Storbritannia, fortsetter Le Carré som heller ikke er nådig i sin kritikk av statsminister Tony Blair.

Forfatteren av bestselgere som "Spionen som kom inn fra kulden" og "Piken med trommestikkene" anklager Blair for å være i ferd med å trekke britene med i en krig som kunne ha vært unngått, og som det heller ikke har vært noen demokratisk debatt om i Storbritannia.

-Ved å gjøre dette vil Blair ødelegge våre relasjoner med Europa og Midtøsten for flere tiår fremover, og vil bidra til å fremprovosere uante hevnaksjoner, opprør og regionalt kaos i Midtøsten, skriver Le Carré.

(NTB)