— Nei, jeg skal ikke stemme. Jeg har verken tro på Barak eller Sharon. De er udugelige begge to og Sharon er i tillegg livsfarlig. Han tror krig løser alle problemer, sier 42 år gamle Ariel som vi treffer på Tel Avivs folksomme strandpromenade.

Valgdagen er fridag i Israel, og tusenvis av mennesker nøt tirsdag formiddag det varme været. Ariel med en fiskestang i hendene.

— Det kan i det minste gi middag på bordet, og det er mer enn dette valget kommer til å gi, sier han.

Flere andre vi møter gir uttrykk for den samme misnøyen med de to kandidatene. At resultatet i tillegg virket gitt på forhånd, bidro også til resignasjonen.

Krigere - De er krigere og tenker som krigere. Slikt kan det ikke bli fred av, sier 28 år gamle Andy, en langhåret surfer som trekker av seg våtdrakta etter å ha prøvd Middelhavets uberegnelige vinterbølger.

— Jeg var på konserten der Yitzhak Rabin ble drept, og den eneste som kunne ha videreført fredsprosessen nå er Shimon Peres. Men han er ikke på valg, noe vi kan takke Barak for, fortsetter han.

— Jeg vet at Ariel Sharon kommer til å vinne, men kommer ikke til å stemme på Ehud Barak av den grunn. Jeg stemte på ham sist, men se hva han har stelt i stand, sier Estie som er i 30-årene og jobber på en uterestaurant.

Begge frykter de Sharon, men de tror ikke han kommer til å sitte lenge som statsminister.

— Ingen statsminister varer lenge her i landet. Til det sitter det for mange tullinger i Knesset, sier Estie.

Ingen kø Mens det var kø langs Tel Avivs strandpromenade tirsdag, var det ingen trengsel utenfor valglokalene inne i Israels største by.

Ved ett av valglokalene, i Tel Aviv-bydelen Bat Yam, var det bare to velgere som viste seg mens NTB var der.

— Jeg stemte blankt, forkynner en ung gutt som ikke vil si navnet sitt, før han haster videre til en ventende scooter.

En eldre mann med stokk forteller at han stemte på Sharon.

— Barak har gått for langt, han gir bort ting som ikke er hans. Arik vet hvordan araberne skal behandles, sier mannen som bruker kjælenavnet på den 72 år gamle Ariel Sharon.

Rekordlavt frammøte Talsmenn for den statlige valgkommisjonen bekreftet i 12-tiden tirsdag at frammøtet var heller labert, og at bare 23 prosent av velgerne til da hadde avgitt stemme.

Ved valget i mai 1999 hadde på samme tid 29 prosent av velgerne avgitt stemme, og dette styrket frykten for rekordlav deltakelse.

— Dersom denne trenden fortsetter, vil frammøtet under dette valget bli det laveste siden den jødiske staten ble opprettet i 1948, sa en talsmann for kommisjonen til israelsk radio.

Arabisk boikott En medvirkende faktor var utvilsomt boikotten som landets 1,2 millioner såkalte israelske arabere - palestinerne med israelsk statsborgerskap - på forhånd hadde varslet.

De siste dagene før valget ble tonen skjerpet i de arabiske byene og landsbyene, med direkte trusler mot dem som planla å stemme.

Muftien i Jerusalem, muslimenes religiøse overhode, beordret søndag Israels muslimer til å holde seg borte fra valglokalene, og det samme gjorde lederen for den mektige Hizbollah-bevegelsen i Libanon, sjeik Hussein Fadallah.

En gruppe ledende intellektuelle på venstresida forsøkte å komme Barak til unnsetning, ved å oppfordre landets arabere til likevel å stemme på ham.

— Jeg håper inderlig at alle israelske arabere holder tilbake sitt sinne til etter valget, og stemmer for fred, sa en talsmann for gruppen som blant består av de kjente forfatterne Amos Os og David Grossman.

NTB-Nils-Inge Kruhaug

Likuds leder Ariel Sharon avlegger sin stemme på en skole i Jerusalem. Sharon blir sannsynligvis Israels neste statsminister. Meningsmålingene viste at han ledet med nesten 20 prosent på statsminister Ehud Barak før valglokalene åpnet. Foto: Scanpix/REUTERS/Jim Hollander