«MS Vindö», som har en last med 4.200 tonn kunstgjødsel, fikk motorstans torsdag ettermiddag, om lag 14 kilometer fra den britiske Murdoch-plattformen.

Kraftig vind og seks meter høye bølger førte skipet stadig nærmere gassplattformen, og operatørselskapet ConocoPhillips valgte å stanse driften og evakuere alle de 30 om bord.

Passerte plattform

I 23-tiden torsdag kveld meldte den britiske redningstjenesten at det fryktede sammenstøtet var unngått, og at skipet hadde drevet forbi plattformen.

Mannskapet på ni om bord i «MS Vindö» greide en kort stund å få motorene i gang igjen, men fikk deretter ny stans. Skipet fortsatte å drive mot en annen gassplattform.

Etter noen nervepirrende timer kunne den britiske kystvakten melde at også den ubemannede Caister-plattformen ble unngått med et nødskrik.

Ifølge en talskvinne for kystvakten passerte lasteskipet bare 730 meter fra plattformen.

Taubåt på vei

Den britiske kystvakten overvåker nøye skipets ferd, og behovet for å evakuere mannskapet med helikopter vurderes løpende.

En taubåt er på vei mot fartøyet og vil ifølge den britiske kystvakten være framme i 11-tiden fredag.

– For øyeblikket er ingen andre plattformer i fare. Taubåten vil være framme før det kan kollidere med noen, sier talskvinnen for kystvakten.

Kolliderte i september

Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT er «MS Vindö» svenskeid men registrert i skatteparadiset Antigua og Barbuda i Karibia. Nasjonaliteten til mannskapet er ikke kjent.

Senest i september var skipet involvert i en annen dramatisk episode i Den engelske kanal.

«MS Vindö» kolliderte da med lasteskipet «MS Dealer», som ikke greide å komme i kontakt med dem via radio. Fartøyene fikk bare mindre skader.

Murdoch-plattformen i britisk sektor i Nordsjøen.
HO