Shirley Phelps-Roper står på et gatehjørne og synger en selvkomponert sang om at Barack Obama er antikrist. En liten gutt står ved siden av henne i en altfor stor T-skjorte. "Gud hater homser" står det på brystet hans.

Westboro Baptist Church har inntatt Charlotte.

Phelps-Roper er USAs mest notoriske og forhatte demonstrant. Hun er en av lederne av Westboro Baptist Church i Kansas, kjent i Norge gjennom dokumentarene til BBCs Louis Theroux.

— Guds plan

De pleier å dukke opp i begravelser til falne amerikanske soldater, der de roper fornærmelser til de etterlatte. En familie forsøkte i fjor å saksøke dem for praksisen, men tapte i Høyesterett.

De har imidlertid ikke kommet hit til Demokratenes landsmøte for å forhindre at Obama blir valgt, sier Phelps-Ropert, men heller for å advare

om at han er et tegn på undergangen.— Det er ingenting vi kan gjøre for å forhindre at Obama blir gjenvalgt. Det er forutbestemt av Gud, det er meningen det skal skje, sier hun.

— Etter alle solemerker skulle Romney ha ledet med stor margin nå. Jeg mener, se på den elendige økonomien. Og likevel gjør han det ikke. Vet du hvorfor? Det er Guds plan, det er et tegn.

Møter overmakten

Westboro-gjengen får ikke ha gatehjørnet sitt i fred lenge. Rundt hjørnet har nemlig Occupy-bevegelsen slått seg ned. De kommer snart løpende for å overdøve dommedagsbudskapet til Shirley. Snart må familien gjøre retrett.

— Det er best å trekke seg tilbake før de blir voldelige, sier Margie Phelps, som er datter av grunnleggeren, pastor Fred Phelps.

Vi haster nedover gaten, trekkende på plakater og krøllete amerikanske flagg. Bak oss går en Occupy-demonstrant med genseren

trukket opp. "Gud er homse" har han skrevet på magen.Tross det hatefulle budskapet et Phelps-familien overraskende vennlige.

— Vil du vite hvorfor vi er her, honey? Dette er den siste tid, vi er her for å fortelle folk at enden er nær, sier Margie med et hyggelig smil.

Veteran og pessimist

I den slitne, groskitne teltleiren like rundt hjørnet sitter Vietnam-veteran Ed Hunt og spiser is. Han har vært med i over et år, og bor nå permanent i et telt utenfor kongressen i Washington.

— Vi er her for å fortelle at det ikke er noen forskjell på Obama eller Bush eller Romney. De er alle eid av Goldman Sachs og våpenindustrien. De er villige til å sende nye generasjoner av amerikanske soldater inn i døden, uten å blunke, sier Hunt.

Han tror veteranene fra de to siste krigene vil få det enda tøffere enn dem.

— De har mange forskjellige skader som følge av dårlig armering og forgiftning. Det kommer til å bli et helvete, sier Hunt.

Demokrati i praksis

Don Karns har plassert seg helt opp mot inngangen til landsmøtet med roperten sin og plakaten om Jesus. Han blir stadig vekk avbrutt av sinte delegater, og på et tidspunkt tar en rekke politimenn med sykler oppstilling mellom ham og motstanderne for å forhindre sammenstøt.

Don forteller at han ble frelst for åtte år siden, og nå reiser rundt og forkynner der han finner det for godt. Han lever på en liten pensjon og bor som oftest i telt.

— Jeg er ikke her for å overbevise noen, egentlig. Det er det Gud som skal gjøre, sier han.

Landsmøtedeltaker Jaimie Ravenet står i over tyve minutter og krangler med Don og roperten før han til slutt gir opp. Er han provosert?

— Egentlig ikke. Det var en frisk meningsutveksling. Dette er jo demokrati i praksis.

Brev fra Norge

Medlemmene av Westboro Baptist Church er fornøyd med at de er blitt berømt over store deler av verden.

— Mange har sett Theroux-dokumentaren. Det hjelper oss å spre budskapet, sier Margie Phelps.

— Vi får til og med brev fra Norge.

— Fra folk som liker dere?

— Nei, nei. Ingen liker det vi har å si. Det er jo et vanskelig budskap å fordøye. Men det er sannheten.