Matmor går nemlig på hundemassasjekurs og lærer hvordan den engelske springer-spanielen Canis kan ha det best mulig. Sammen med fem andre hunder og eiere har de vært på kurs hele helgen. Nå ligger den gamle damen på 14 år fornøyd på Solgunns fang og slapper helt av.

— Hun synes det er helt greit, smiler Solgunn, og løfter forsiktig i en av Canis' slappe labber.

— Og jeg synes det er spennende. Nå lurer jeg på om jeg skal følge hele kurset.

Helgens kurs på tre dager var et nybegynnerkurs. Hele kurset vil si seks kurs fordelt utover det neste året. Da kan kvinnene som har massert denne helgen kalle seg autoriserte hundemassører og massere andres hunder i tillegg til egen.

Poter, nakke, rygg...

Carmen Germaine Kadim er allerede autorisert hundemassør. Hun er utdannet i Sverige og har nå startet Nordisk Hundemassasjeskole.

— Massasje er etter hvert mye brukt i rehabilitering av hunder. Jeg ville derfor heve nivået på dem som gir massasjen, og fokuserer mye på fysiologi og anatomi, sier Carmen.

Derfor holder hun kurs i både Bergen, Oslo, Trondheim og Gjøvik.

Hun forteller at de store hundene gjerne sliter med skjelettet og leddene. Hunder som blir brukt som trekkhunder trenger ofte muskelmassasje, og mange er plaget av spenninger i nakken.

— Massasjen handler mye om å skape tillit. Mange hunder er livredde for potene sine, men det er viktig å få massert dem også, sier Carmen.

Hun forteller at massasjen er kos, men ikke bare det. Noen steder på kroppen er lettest å massere hvis hunden står, andre steder kan man massere mens hunden ligger på fanget.

— Men man skal ikke massere i timevis, understreker Carmen.

- God sosial trening

Den irske setteren Felix er ung og spretten. Med sine fem måneder er han kursets yngste.

— Det tar litt tid å roe ham ned, men når han først er ferdig med å se på alt det andre her, synes han det er ok å få massasje, forteller matmor Ina Killingrød.

— Han er så ung at han ikke legger merke til alle damene, smiler hun mens Felix ypper litt mot den eldre, men også noe mindre schnauzeren Basti.

— Det er god sosial trening også, sier Hildegunn Innbjør. Pyreeneeren Vida er kursets største hund, men hun er ikke mer enn femten måneder og kommer til å bli enda større.

Hun begynner å bli litt utålmodig og vil ikke lenger ligge stille, men bortsett fra collien Cordie som prøver å få litt lyd med på fotografens bilde, er det ingen av hundene som sier noe. De er avslappet etter massasje og kos. Og ute er det regnvær som er godt å løpe i etterpå.

SÅ GODT: Collien Cordie og springer-spanielen Cains virkelig nyter at matmor Solgunn Ottesen går på kurs for å lære hundemassasje. FOOT: HELGE SKODVIN
KAN SITTE LITT I RO: Ina Killingrød er glad for at Felix (5 md.) er for liten til å sjekke kursets damer. FOTO: HELGE SKODVIN