— Voldelig og uprovosert. Du har gitt denne mannen, midt i den beste tiden av sitt liv, en betydelig hjerneskade og et fremdeles pågående traume, sa dommeren i saken henvendt til de to tenåringene.

Kjempet for livet

Det er rundt ett år siden blind vold-epsioden i den irske hovedstaden Dublin skaket Norge. Den da 34 år gamle bergenslæreren - opprinnelig fra Lillehammer - ble liggende i respirator med alvorlige hodeskader på Mater Hospital.

Tilstanden hans var en stund kritisk og ustabil. Han kjempet for livet.

Nordmannen var på en weekendtur med seks-syv kompiser da han ble overfalt av en gjeng ungdommer i Great Strand Street i sentrum av storbyen.

Veien tilbake har vært lang og tøff. Først nylig har mannen gjennvunnet taleevnen, melder VG. Læreren er ennå ikke tilbake i arbeid.

Slått i hodet

34-åringen skal ha blitt kastet i bakken, sparket og slått i hodet gjentatte ganger, før gjerningsmennene flyktet.

En av kameratene hans ble også slått og fikk skader i ansiktet da han prøvde å gripe inn under slåsskampen.

En nå 19 år gammel undom er dømt til syv års fengsel for ugjenringen. Det er hans 18. dom. Ifølge vitner skal 19-åringen ha trampet den bevisstløse bergenslæreren i hode med full kraft.

I retten la den irske påtalemyndigheten frem videobevis det brutale overfallet.

VG skriver at filmen viser et planlagt tilfelle av tilfeldig vold. Ungdomsgjengen har tatt oppstilling i skjul i påvente av at et mulig offer skal dukke opp. Når bergenslæreren og hans to kamerater dukker opp, da smeller det.

- Litt drastisk

Nordmannen prøver først å hilse på og prate bort gjerningsmennene. Til ingen nytte. Deretter blir kameraten slått tre ganger. Han besvimer.

Gjerningsmennene gir seg først når en drosje passerer og blinker med lysene. Det er drosjesjåføren som så varsler politiet.

— Jeg føler meg som en drittsekk, sa 19-åringen som nå er dømt til seks års fengsel etter å ha sett opptaket.

Den andre 19-åringen bruker ikke like sterke ord.

— Jeg handlet litt drastisk, skal han ha sagt.

OVERFALT: Her ble bergenslæreren og hans to venner overfalt.
Irish Independent
Irish Independent