Vel, tross finværet utenfor Olympiahalle så vi ikke mer enn et par lederhosen. Til gjengjeld krydde det av godt voksne mennesker i Bayerns mer moderate bunader, kvinner i dirndls og menn i loden-dresser.

Jeg treffer en av loden-mennene, mens han venter spent med kameraet klart på Edmund Stoibers entré.

— Stoiber er usannsynlig kompetent, har en glimrende politikk og en uovertruffen evne til å få gjennomslag, mener Manfred Heuschneider (64). Ordene kommer kontant og med stor overbevisning fra bakeren fra München som har vært medlem i Bayerns nærmest statsbærende parti CSU i 13 år.

— En del betraktet Stoiber nærmest som en ekstremist?

— Jeg ser det ikke slik. Men en viss hardhet må til i politikken, særlig overfor kriminelle. Og overfor utlendinger som ikke vil lære seg tysk, bare snylte på vår rikdom, legger Heuschneider til.

Et blåserorkester har varmet opp forsamlingen siden klokken ti. Det henger flagg og bannere overalt og alle er i godt, kampklart lune.

Men verken blåserne eller de få, ivrige ungdommene i svarte T-skjorter greier å få ting til å ta av. Middelaldrende bayere vil heller se hva som foregår på scenen enn å ha ungdommer som veiver med tyske flagg foran seg. De unge samler seg snart ute på siden og får dermed enda mindre påvirkningsmuligheter.

Selv om det nok er mer liv i bayere enn i tyskere flest, har de fortsatt et stykke igjen til franskmenn og andre latinere i valgkamphumør. I mai var jeg på valgmøte med Jacques Chirac i Lille og det var ganske andre saker.

– En mann av får ord ...

Christine Ziegturm (51) eier en klesbutikk i Bayerns hovedstad og har også tatt turen til Olympiahalle selv om hun medgir at finværet fristet.

— Alle næringsdrivende i byen har fått invitasjon, og jeg vil gjerne støtte Edmund Stoiber. Han er en mann av få ord, men desto mer handling, mener hun.

Ziegturm er ikke medlem av CSU, men har stemt på partiet nesten hver gang. Bare ved en anledning stemte hun «noe annet»:

— I 1998 stemte jeg ikke CSU. Da var det på tide å bli kvitt Helmut Kohl.

— Tror du Edmund Stoiber kan bli valgt av tyskere i nord og øst?

— Det er et godt spørsmål. Vi bayere er jo et eget folk. Det kan bli vanskelig å få nok stemmer, spesielt i øst, medgir Christine Ziegturm.

På hjemmebane

Stigning i programmet. Alle reiser seg for å synge først Bayernhymne, deretter nasjonalsangen Deutschland, Deutschland über alles - alt mens vakre bilder av slott, elver, faner og arbeidende mennesker glir over storskjermene

Så ankommer Edmund Stoiber. Med fanfarer og jubelrop stiger han ned tribunesiden sammen med CDU-leder Angela Merkel. Stoiber gliser og smiler og hilser med bravur. Han er så til de grader på hjemmebane.

Merkel fra det tidligere Øst-Tyskland har det annerledes.

Ikke bare er hun langt hjemmefra, hun må også drive valgkamp med blandede følelser. Som leder av det største partiet skulle hun «normalt» hatt kanslerkandidaturet i unionen av CDU og CSU. Men hun ble skjøvet ut av både CSU og mange av sine egne partifeller til fordel for den mer karismatiske Stoiber. Dermed mistet hun sjansen til å bli Tysklands første kvinnelige kansler.

Temaet ligger i manges bakhoder når Angela Merkel stiger opp på talerstolen som den siste oppvarmeren. Til å begynne med er både Merkel og hennes bayerske banemenn usikre, Merkel sliter med å få dreis på talen og responsen fra salen er ren høflighet. Men damen snakker seg opp og bayerne på tribunen kvitterer. Det ender i noe som ser ut som hjertelighet.

Arbeidsledigheten

Så, til slutt, er det endelig Edmund Stoibers tur. Han er ikke alltid så god i debatter og i direkte møte med vanlige mennesker. Men på en talerstol i trygge omgivelser er han på høyde med nesten hvem som helst.

— Gerhard Schröder er bare interessert i en eneste arbeidsplass, sin egen!

Det er Stoiber slik hans venner kjenner ham, men dog uten de verste populistiske svingslagene fra sitt tidligere liv.

60-åringen hamrer løs mot den sittende kansler og holder spesielt fokus på økonomi og arbeidsplasser - temaene som avgjør de fleste valg.

Selv om Schröders koalisjon av SPD og De grønne har vært på offensiven i målingene de siste ukene, er intet avgjort. Ferske tall for arbeidsløshet og vekstrate gir Stoiber & Co. ny ammunisjon. For i Bayern er det fart i økonomien og mye lavere arbeidsløshet enn andre steder i landet.

— Vi må gripe tak i situasjonen! Vi må åpne vinduene og lufte ut, slik at Tyskland får frisk luft! Slik at næringslivet investerer og ansetter folk igjen. Slik at stemningen snur!

Slik tordner mannen med det sølvgrå håret. I Münchens Olympiahalle snur stemningen ikke. Den bare stiger. Så får de neste to ukene vise om Stoiber kan overgå seg selv og bli Tysklands første kansler fra katolske, spesielle Bayern.