CHRISTINA PLETTEN

— Jeg har hatt veldig flaks, innrømmer Sanit Buanoi (73). Han sitter på trappen foran huset sitt i Ban Nam Khem, landsbyen som ble jevnet med jorden av flodbølgen 2. juledag. Bortsett fra huset til Sanit.

Ban Nam Khem, en halv time nord for feriestedet Khao Lak, er den hardest rammete av alle landsbyene langs den Thailandske Andaman-kysten. Halvparten av innbyggerne omkom i flodbølgen.

Sanit forklarer at han hadde en mur foran huset som gjorde at vannmassene delte seg og strømmet inn på hver side. Muren måtte gi tapt, men resten av familien er i god behold. Selv lille treårige Wa springer rundt uskadd, hun var på besøk hos naboene da bølgen kom.

— Alle naboene i huset Wa besøkte er døde. Ingen vet helt hvordan hun kom seg tilbake hit, men hun klarte det, sier Sanit. - Det er vel et lite mirakel.

— Da bølgen kom, fikk jeg masse fisk og reker levert rett inn i huset. Vanligvis må jeg ut på havet for å hente den, men den dagen kom maten hjem til meg, sier han, og ler en liten tørr latter.

Denne uken ble et hjelpesenter åpnet for innbyggere som hadde returnert for å redde restene av hjemmene sine. Hjelpesenteret ligger nede ved havnen, på grunnmuren av et hus som er vasket bort av bølgen.

— Disse menneskene trenger alt, fra mat og klær til medisinsk behandling og krisehjelp, sier sykepleier Phetcharat Deevijit.

Til tross for de enorme ødeleggelsene, tror Sanit at de kommer til å bygge fiskesamfunnet opp igjen.

— Folk i denne landsbyen har bodd her hele livet. Det eneste de kan er å fiske. De har hatt et godt liv av havet, til bølgen kom, sier han.