Foreløpig har ingen tatt på seg skylden for angrepet, men det spekuleres i om det kan knyttes til kaprerdramaet. 15 mennesker ble drept og rundt 25 såret da en landmine eksploderte på et grønnsakmarked i Patmaloo, en forstad til sommerhovedstaden Srinagar i Kashmir. Indiske tjenestemenn sa at eksplosjonen var rettet mot to biler med sikkerhetssoldater som hadde stoppet for å kjøpe grønnsaker. To av de drepte var soldater mens resten stort sett var grønnsakshandlere. Tilstanden for ti av de sårede er kritisk, opplyste politiet mandag.

Anklager Pakistan Angrepet skjedde tre dager etter at kapringsdramaet i Kandahar i Afghanistan ble avsluttet. Kaprerne fikk frigitt tre kashmirske separatistledere fra indisk fengsel mot å la 154 passasjerer og besetningsmedlemmer slippe ut av flyet. Indias statsminister beskylder med rene ord Pakistan for å stå bak kapringen i Afghanistan og vil ha landet erklært en terrorstat. All informasjon regjeringen har fått om kapringen av Indian Air-flyet siste uken før nyttår og hendelsene etterpå, viser klart at dette var en kalkulert del av terrorkampanjen som Pakistan støtter, sa Atal Behari Vajpayee mandag. Pakistans aktive og vedvarende oppmuntring til terrorangrep i India er så åpenbar at verdenssamfunnet ikke kan unngå å se det, sa den indiske statsministeren.

Slår tilbake Pakistans utenriksminister Abdus Sattar slår tilbake med samme mynt. Indias beskyldninger er et forsøk på å avlede kritikk av regjeringens håndtering av kaprerdramaet og fra "Indias avskyelige statsterrorisme", sa han mandag. Han beskyldte også Indias statsminister for kynisk å fordømme Pakistan, for å vinne USAs støtte i kampen om den omstridte regionen Kashmir. Innenriksminister Moinuddin Haider sier pakistanske myndigheter ikke vet noe om hvor flykaprerne og de tre løslatte muslimske opprørerne befinner seg. Han avviser blankt indiske påstander om at kaprerne var fra Pakistan og har vendt tilbake dit fra nabolandet Afghanistan. Den indiske regjeringen er blitt kritisert for å ha gitt etter på et av kaprernes krav, fordi dette kan føre til at separatistene i Kashmir blir dristigere. Kashmir er den eneste delstaten i India som har muslimsk flertall. Resten av landet har en rekke religioner, men hinduistisk flertall. Dagens hindunasjonalistiske regjering i New Delhi ønsker hinduistisk dominans. Over 25.000 mennesker er blitt drept i separatistenes blodige kamp mot det indiske styret. En tredel av Kashmir tilhører India, to tredeler Pakistan.

NTB-REUTERS-AFP Pune