Kinesiske myndigheter erklærte søndag tre dagers landesorg i forbindelse med jordskjelvet som rammet landet mandag. Det offisielle tallet på døde har nå passert 32.000.

Landesorgen vil begynne mandag og vil bli markert med tre minutters stillhet klokken 2.28 lokal tid, nøyaktig én uke etter jordskjelvet. Deretter vil alle kjøretøyer, båter, tog og flysirener lage lyd for å markere sorgen.

Den olympiske fakkelstafetten vil også ta en pause i de tre dagene landesorgen varer.

Tallet på døde ble søndag oppjustert til 32.476, mens antall skadde nå har nådd 220.109.

Kinesiske myndigheter har imidlertid uttalt at de forventer at tallet på døde vil overstige 50.000. Nærmere fem millioner mennesker er hjemløse etter katastrofen.

Håpet svinner

Hjelpemannskapene henter fortsatt ut overlevende fra ruinene i jordskjelvrammede Sichuan, og redningsarbeidet fortsetter for fullt søndag.

139 timer etter at han ble begravet i ruinene av et sykehus i Beichuan, ble en mann reddet søndag, melder nyhetsbyrået Xinhua.

Mannen, Tang Xiong, skal kun ha hatt små skader da han ble hentet ut.

Likevel er det i all hovedsak døde mennesker som blir hentet ut av ruinene, og de håpefulle pårørende som følger redningsarbeidet blir stadig færre.

– Det er snart for seint, men vi håper at vi gjennom hardt arbeid vil finne flere overlevende, forteller Fuji Yakoji, nestleder for en japansk redningsgruppe som hentet ut ti døde fra ruinene søndag.

Etterskjelv

Søndag morgen ble noen av de verst rammede områdene i Sichuan rammet av nok et kraftig etterskjelv. Skjelvet målte 6,0 på Richters skala.

Det har i alt vært over 20 etterskjelv på over 5,0 på skalaen i området siden mandag.

Mange har vært bekymret for at mandagens skjelv, som måte 7,9 på Richters skala, kan ha forårsaket skader på Kinas atomreaktorer. Men kinesiske myndigheter opplyste søndag at kjernekraftanleggene «er bekreftet sikret og under kontroll etter grundige undersøkelser».

Takket

Kinas president Hu Jintao takker landene som har bidratt med hjelp etter at Sichuan-provinsen ble rammet av det kraftige jordskjelvet.

– På vegne av sentralkomiteen i Kinas kommunistiske parti, regjeringen og den sentrale militærmyndigheten uttrykker jeg stor takk til utenlandske regjeringer og internasjonale venner som har bidratt i hjelpearbeidet etter skjelvet, sier Hu til nyhetsbyrået Xinhua.

JOE CHAN
CHINA DAILY
SHENG LI
ALY SONG