TRULS SYNNESTVEDT truls.synnestvedt@bergens-tidende.no London

— Å sende dem tilbake til en uviss skjebne i Afghanistan er utenkelig, sier Amnesty. Samtidig nekter nabolandet Pakistan å ta imot gislene. - Vi har har to millioner afghanske flyktninger allerede, sier Pakistans representasjon i London. Men hjemme i Storbritannia er det et folkekrav at alle gislene blir sendt ut av landet så snart som mulig, både de som har søkt asyl og de som vil hjem. - Still kaprerne for retten og send de andre ut straks, sier den politiske opposisjonen. Og blir asylsøkerne sendt ut, så får Tony Blair Amnesty på nakken. I tillegg aner ikke britene hvor mange av de om lag 150 passasjerene som har vært med i "gissel-konspirasjonen". Det eneste alle er enige om, er at kaprerne skal stille for retten i Storbritannia.

Bor på luksus-hotell I ventetiden er de frigitte 165 gislene innlosjert på luksushotellet Hilton Stansted og bor på rom som vanligvis koster 200 pund i døgnet. Engelske media har gjort et nummer av at de lever et liv i luksus, med minibar og satellitt-tv. - Disse menneskene blir behandlet som alle andre gjester, sier betjeningen på hotellet, ifølge avisen Evening Standard. I den afghanske hovedstaden Kabul skal nyheten om den lykkelige utgangen på gisseldramaet ha falt i god jord. Engelske aviser siterer en afghaner som sier: - Kjempeflaks, tenk å komme seg helt til London for tyve dolar.

- Skal ut snarest Innenriksminister Jack Straw gav i går klar beskjed: - Gislene skal ut av landet så snart som praktisk mulig, sa han i Underhuset i går. Han skal ha Tony Blairs fulle støtte. - Vi må gi et signal til verden om at Storbritannia ikke er noe fristed, sa han. Innenriksministeren gjorde det imidlertid klart at alle britiske lover og internasjonale konvensjoner ville bli fulgt i behandlingen av passasjerene. Et fly er allerede bestilt fra et kambodsjansk selskap for å frakte gislene til Paksistan. Problemet er bare at Pakistan ikke vil ha dem.

74 vil ha asyl Bare noen timer etter at gisseldramaet på Stansted var over i natt, hadde 60 av passasjerne om bord i det kaprete afghanske flyet søkt om politisk asyl i Storbritannia for seg og sine medbrakte familier, til sammen 74 personer. Samtidig opplyste politiet at nitten av passasjerene var arrestert, mistenkt for å være kaprere. Senere ble dette tallet korrigert til 21. Løslatelsen av gislene begynte ved 04-tiden natt til torsdag. De 151 gjenværende gislene ble løslatt i to puljer, etter at to av kaprerne ved 03-tiden kom ut av flyet for å forhandle med politiet. I flyet ble det funnet to granater, fire håndvåpen og fem kniver. Gisseldramaet på Stansted flyplass har kostet britiske myndigheter 20 millioner kroner.