Lokale demonstranter forskanset seg tirsdag i rådhuset på Lampedusa med krav om at noe må bli gjort med flyktningstrømmen. Dagen i forveien lenket en gruppe kvinner seg fast til kaien for å forhindre nye skip fra å legge til kai.

Øyfolkets gjestfrihet har nådd sin grense, fastslår Lampedusas ordfører Dino De Rubeis. Det har heller ikke hjulpet på stemningen blant de lokale beboerne at en åskam langs kaien er forvandlet til et eneste stort friluftstoalett, påpeker han.

— Stanken er uutholdelig, sier De Rubeis ifølge nyhetsbyrået AFP.

Giuseppe og Emanuele, to unge menn som bor på øya, er begge frustrerte.

— Jeg er ikke rasist, men nå kan vi bare ikke ta imot flere, sier Giuseppe.

— Regjeringen gjør ingenting, og vi føler oss ikke trygge, sier Emanuele.

En av de nyankomne flyktningene, 23 år gamle Ali fra Tunisia, skulle på sin side gjerne sluppet å være på øya.

— Jeg kjeder meg, jeg kan ikke bli her, jeg vil reise til Frankrike og skaffe meg arbeid, sier han.

Eksplosiv vekst

Lampedusas mottakssenter for flyktninger er egentlig dimensjonert for 850 flyktninger. Nå må det ta hånd om mer enn 6.000 mennesker som er spredt rundt på øya. Bare tirsdag ankom 450 nye flyktninger fra Eritrea og Somalia i tre båter fra Nord-Afrika, opplyser den italienske kystvakten.

Flyktningstrømmen har eksplodert i kjølvannet av uroen i Tunisia og Libya. Lampedusa ligger nærmere Nord-Afrika enn Italia og er derfor den naturlige destinasjonen for båtflyktninger fra de nordafrikanske landene.

Bare siden nyttår er 18.500 flyktninger ankommet til Lampedusa, viser statistikk som ble lagt fram søndag. Til sammenligning ankom 4.000 i hele fjor.

Antall ordinære innbyggere på Lampedusa er 5.000. Dermed har det denne uka vært flere flyktninger på øya enn fastboende.

Mange av flyktningene har slått seg ned i improviserte teltleirer preget av mangel på vann og dårlige sanitære forhold.

Avtale med Libya

Italia og Libya undertegnet i 2008 en avtale om stans av flyktningstrømmen som ifølge italienske myndigheter førte til en reduksjon på hele 94 prosent. Nå frykter italienske myndigheter at hundretusener av mennesker skal forsøke å ta seg over Middelhavet til Lampedusa dersom Muammar Gaddafis regime faller i Libya.

Gaddafi har selv truet med at dette kan skje.

De libyske opprørerne lover på sin side å ta tak i problemet dersom de kommer til makten.

— Vi vil forhindre flyktninger fra å ta seg inn i Libya og bekjempe de kriminelle organisasjonene som står bak, sier leder Mustafa Abdul Jalil i opprørernes nasjonalråd.

Krisemøte

Italias regjering har varslet at den vil holde et ekstraordinært møte om flyktningproblemet onsdag. Regjeringen har også lovet å sende seks skip til Lampedusa onsdag for å evakuere de rundt 6.000 flyktningene på øya.

— Jeg har snakket med innenriksminister Roberto Maroni fire ganger på telefon, og han har forsikret meg om at innvandrerne vil bli evakuert onsdag, sier Lampedusas ordfører Dine De Rubeis.

I mellomtida finkjemmer politiet, tollvesenet og heimevernet øya for å oppspore nyankomne flyktninger.