FRANK M. ROSSAVIK

Brussel

Norske statsråder reiser til Brussel nærmest i karavaner, men det er ikke hver dag statsminister Kjell Magne Bondevik kommer for å møte både president José Manuel Barroso i Europakommisjonens og EUs høykommissær for utenriks— og forsvarspolitikken, Javier Solana.

Bondevik stilte med KrFs nye valgkampnål i jakkeslaget. Det er jo mange hundre nordmenn med stemmerett i Brussel. Barroso var derimot mer sjuskete i forberedelsene. Da han kom sammen med Bondevik for å møte pressen, stilte de seg opp foran to EU-flagg. Ett av dem skulle vært norsk.

Etter innledende høfligheter om hvor godt forholdet er og alt det der, gikk de to raskt over til å småkjekle om EUs nye restriksjoner mot norsk lakseeksport. Et spørsmål fra en dansk journalist så ut til å gjøre litt inntrykk på Barroso: «Hvordan skal du skape vekst i EU, når du her beskytter 200 arbeidsplasser i Irland og Skottland, samtidig som du setter 2500 arbeidsplasser i Danmark i fare?»

Da kom Barroso med den noe overraskende påstanden at beslutningen om beskyttelsestiltak «ble ikke tatt av økonomiske grunner, men på grunn av handelsreglene». Til i går har EU stødig sagt at tiltakene har til hensikt å beskytte produsenter i EU mot norsk konkurranse.

Ordskiftet var såpass skarpt at det gledet ikke-norske pressefolk som møter rutinemessig frem til slike seanser. Endelig noe mer enn vanlige høflighetsfraser!

Senere gikk Bondevik og hans følge over gaten til Javier Solana. Der dreide det seg mye om den positive utviklingen i Midtøsten, der jo også Norge spiller en sentral rolle. Solana hadde til og med funnet frem et norsk flagg.