Det statlige fjernsynet viste hvordan en side av den to etasjers bygningen var blåst ut og avslørte rekker av skolepulter. Fire klasserom ble ødelagt.

Eksplosjonen skjedde tirsdag i landsbyen Fanglin i Jiangxi-provinsen. 200 barn og lærere var på skolen den dagen.

Fortvilet Landsbyboerne brukte bare hendene i et desperat forsøk på å grave ut overlevende barn og lærere fra ruinhaugen. Mange av de overlevende hadde store brannskader.

– Jeg var med på å grave ut 30-40 lik. Noen av dem hadde fått hodet blåst av, sier Ding Haigen, en bygningsarbeider som bor tvers overfor skolen.

Kinas offisielle nyhetsbyrå Xinhua opplyser at 41 personer ble drept og 27 skadd i eksplosjonen, men Ding mener over 60 mennesker ble drept.

Tvang Ulykken forteller sitt om den sosiale utvikling i Kina. Skolene har så lite penger at de leier ut lokaler til alle mulige foretak. I forrige måned viste fjernsynet bilder fra en skole hvor det var leid ut lokaler til en spillebule. I området hvor Fanglin ligger produseres det særlig fyrverkeri.

– Siden 1998 har lokale fyrverkeribedrifter samarbeidet med grunnskolene om å be elevene lage fyrverkeri, og lærerne har vært med på å dele fortjenesten, skriver den lokale dagsavisen Nanfang på sin nettside.

I Fanglin ble det etablert en illegal fyrverkerifabrikk på skolen for tre år siden, sier Ding.

En talsmann fra Tanbu sykehus sier en klasse med elever på åtte-ni år var i ferd med å putte lunter inn i raketter da ulykken skjedde. Disse elevene lagde fyrverkeri i klasserommet sitt i første etasje. Det var 45 tredjeklassinger i rommet. Bare to eller tre av dem er i live, ifølge legen, som vil være anonym .

– De begynte å tvinge elevene til å gjøre dette for to-tre år siden, hevder Ding. Lærerne skal ha tvunget elevene til å lage fyrverkeri i lunsjpausen. Skolen ville tjene penger, sier han.

Virksomheten ble satt i gang av rektor ved skolen med hjelp fra Kommunistpartiets sekretariat i landsbyen.

NTB-AFP Shanghai