– Vi har fortsatt noen mørke flekker i Afrika – som Somalia, Sudan og Zimbabwe – og det er dette pressen skriver om. Men vi vil at dere skal få med dere de gode nyhetene. Se på land som Tanzania, Benin og Mali! Og alle landene der krigen er slutt, sa presidenten da hun søndag kveld møtte pressen på Grand Hotel i Oslo.

Mandag er hun invitert av utviklingsminister Erik Solheim (SV) til å delta på konferansen Nye bilder av Afrika, som skal skape oppmerksomhet om gode nyheter fra kontinentet som er mest kjent for nød og elendighet.

Framtidshåp

– Om 20 år vil vi se et helt forvandlet Afrika. Så mye vil ha skjedd, både når det gjelder økonomi, demokrati, folks levestandard og utenlandsgjeld. Afrikanske land kommer til å være konkurransedyktige med andre land, mener Johnson-Sirleaf.

Som Afrikas første kvinnelige president er 68-årige Johnson-Sirleaf en suksesshistorie i seg selv. I 2005 vant hun det første demokratiske valget etter borgerkrigen – en krig som tok om lag 200.000 liv og drev 800.000 mennesker på flukt. Nå har hun tatt fatt på den enorme oppgaven å gjenreise det vestafrikanske landet, som er rikt på ressurser, men hvor det meste av infrastrukturen ligger i grus. Nedgangen begynte allerede på 1970-tallet.

– Det har vært 30 tøffe år. Vi har fortsatt en lang vei å gå, men nå har vi i det minste håp, og vi begynner å se lys i tunnelen, sier Ellen Johnson-Sirleaf.

Danser til gatelys

Blant utfordringene er å gi strøm og rent vann til en befolkning som har manglet det mest elementære i årevis.

– Mange har aldri sett gatelys før, og barn danser i gatene når lysene tennes for første gang, forteller Johnson-Sirleaf.

Men den saken hun kanskje brenner aller mest for er å gi barna, og særlig jentene, skolegang. For å oppnå dette vil hun blant annet starte skoler på de mange markedene, slik at barna kan lære å skrive og lese mens mødrene arbeider.

Hun er også sterkt engasjert i å få unge jenter vekk fra gata og få bukt med de mange voldtektene, som fortsatt er et stort problem i Liberia.

– Hjelp prostituerte

Når hun blir spurt om en kommentar til hva hun ønsker å si til afrikanske prostituerte som holder til i Oslos gater på kveldstid, blir hun også tydelig engasjert.

– Andre afrikanere bør forsøke å få disse kvinnene ut av prostitusjonen, eller de bør få hjelp av norske institusjoner. Disse kvinnene bør tas vare på og få en utdannelse før de vender hjem, oppfordrer Johnson-Sirleaf.

Den norske regjeringen har tidligere varslet et større engasjement for Vest-Afrika etter at norsk bistand stort sett har vært rettet mot østafrikanske land. Bistanden skal blant annet gå til opplæring av politistyrker og til å bygge opp Liberias energisektor.

– Det er svært viktig at vi greier å sikre det de har fått til i Liberia og nabolandet Sierra Leone, fremholder utviklingsminister Erik Solheim.

I NORGE: Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf kom søndag til Norge for å delta på en konferanse som skal rette oppmerksomheten mot det positive som skjer i Afrika. Utviklingsminister Erik Solheim (t.v.) er vert for konferansen, og søndag kveld møtte han og Johnson-Sirleaf forskere, hjelpearbeidere og journalister på Grand Hotel.
Fredriksen, Anna