Svaret er nok nei.

Denne uken var det på'n igjen. Norge skulle styrke relasjoner med Europarådets parlamentarikerforsamling på en plen i Strasbourg og det som alltid med et berg av laks, dandert av annen sjømat.

— Salmon again, flirte en invitert belgier, som etter hvert har fått erfaring med norske mottakelser. Han var ikke ironisk, bare litt lakonisk, og la godt i seg.

Og det må virkelig sies at Norges delegasjon til Europarådet og Norsk Sjømat denne gangen tro til med ellevill dristighet. Det ble behørig forklart i invitasjonen. Fransk er i seg selv et pompøst språk, men vårt lands representanter hadde her gjort et helhjertet forsøk på å ta språket enda et steg opp på skalaen.

«Denne sommeren spiller den norske laksen originalitetens kort og tar en sørlig aksent for å foreslå seg...», lyder det.

«Med sitt solide og kompakte kjøtt, som den skylder fjordenes klare og kalde vann, nedkjølt av evighetens snøkilder (pluss en del antibiotika, men det nevnes ikke), uttrykker den norske laksen konformiteten meget vel til å bli tilberedt, og låner seg med glede ut til dette vennligsinnete kjøkken».

Grillet laks, altså, med oliven og slikt. Ikke rart Kjell Magne Bondevik smilte stolt der han konverserte utlendinger. Trodde dere at vi bare hadde røykelaks, gravlaks og avkokt laks? Ha! Innovasjon, det er Norge, det.

Mottakelsen fikk for øvrig litt drama da statsministeren plutselig jogget av sted, med en skare sikkerhetsvakter og ko f fertbærere. En bekymret utlending, som fortsatt tygde laks, spurte om det kanskje hadde skjedd noe dramatisk i Norge? Jeg visste ikke, men etter et blikk på klokken kunne jeg gi en kvalifisert gjetning. Avspark i Danmark-Sverige lå på dette tidspunkt ti minutter frem i tid.

Verre da for stortingsmann Haakon Blankenborg (Ap). Han oppdaget at kampen alt var i gang og samlet hektisk likesinnete for evakuering per taxi. Akkurat da kom Hanne Sophie Greve, dommer ved Menneskerettighetsdomstolen, og ba on ha en samtale. Blankenborg slapp ikke fra menneskerettighetssnakket før etter et kvarter, og fikk dermed ikke sett Danmarks ledermål før i pausen.

Da jeg traff utenriksminister Jan P e te r sen tidligere på dagen, luftet jeg tanken om at Norge en gang kunne overraske verden med å servere får i kål eller lefse i stedet. Petersen minnet høflig om at «det er laks vi eksporterer», og nå altså også gjerne til bruk i det sørlige kjøkken.

Petersen kunne ellers fortelle at lakse-Norge ennå har en del å gå på hva kreativitet angår. På en vandring i Strasbourgs gater hadde han ved selvsyn oppdaget et tilbud om «Lachs mit Sauerkraut».