Onsdag morgen utstedte politiet i Budapest en internasjonal arrestordre på Zhao Fei (26), Pernille Marie Thronsens tidligere kjæreste, skriver Aftenposten.no.

Eks-kjæresten mistenkt

Den norske 21-åringen ble funnet drept på et herberge i Budapest av en ansatt søndag ettermiddag eller kveld. Ifølge nye opplysninger fra politiet ble hun drept allerede lørdag morgen, altså halvannet døgn før hun ble funnet.

Dette har gitt gjerningsmannen et forsprang på etterforskerne, og godt med tid til å komme seg ut av Ungarn.

Drapsavsnittet i Budapest-politiet opplyser i en pressemelding at den norske studenten ble drept med flere knivstikk, og at den 26 år gamle eks-kjæresten fra Kina er mistenkt for drapet.

Ifølge politiet var det den 26 år gamle kineseren som leide rommet hvor Pernille ble funnet drept. Det melder det ungarske nyhetsbyrået MTI, ifølge NRK.

Men etterforskerne vet så langt ikke hvor han er. Og hvis han har klart å komme seg tilbake til Kina, kan det bli svært vanskelig å få ham utlevert. Det finnes ifølge VG Nett ingen utleveringsavtale mellom Kina og Ungarn.

Den kinesiske ambassaden i Oslo ønsker ikke å kommentere saken overfor Aftenposten.no.

Hvis 26-åringen har rømt til hjemlandet, kan vi få samme situasjon som etter drapet på Martine Vik Magnussen i London i mars 2008: Der rømte den antatte gjerningsmannen Farouk Abdulhak til Jemen etter drapet, og britisk politi har ikke lyktes med å få avhørt ham.

Sikret DNA-spor

Kriminalteknikere fortalte ved åstedet tirsdag at de hadde sikret DNA-spor på rommet til Pernille.

Analysene av disse sporene blir en viktig brikke i politiets etterforskning: spørsmålet er om gjerningsmannen har lagt igjen biologisk materiale som kan avsløre ham.

Dessuten er det en rekke overvåkingskameraer i kvartalene rundt herberget, som kan ha fanget opp gjerningsmannen.

21-åringen skal ha snakket med sine foreldre for siste gang torsdag kveld, får Aftenposten.no opplyst. Fredag reiste hun til Budapest.

Ifølge venner av Pernille skal hun og Zhao Fei ha hatt en avtale om å møtes lørdag kveld i Budapest for å se et ABBA-show.

Vil avhøre foreldrene

Bistandsadvokaten til Pernilles pårørende, Karoline Henriksen, sier at ungarsk politi ønsker å avhøre foreldrene.

Det blir sannsynligvis avgjort i dag om dette vil skje i Oslo med norsk politi, eller om de reiser til Budapest, forteller Henriksen til Aftenposten.no.

Også flere av Pernilles studiekamerater har vært inne til avhør som vitner i saken. I dag skulle semesteret startet for Pernille og studievenninnene.

— Pernille var selvstendig og målrettet, og veldig ivrig til å lese. Hun ble alltid så fornøyd med seg selv når hun gjorde det bra. I tillegg var hun søt, sprudlende og alltid positiv, forteller Ingelin Bolkesjø til Dagbladet.no.

Kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i UD opplyser at ambassaden i Budapest er i dialog med studentorganisasjonen ANSA om oppfølging av studentene i Ungarn som er berørt av drapssaken.

— Dette er en svært alvorlig sak, og en svært tragisk sak. Ambassaden følger saken tett, og vi holder oss også orientert her hjemme, sier Lerberg Kopstad til Aftenposten.no.

PRIVAT
SCANPIX