KNUT OKKENHAUG Stockholm

På den måten uttrykte Thomas Kurppa det mange svensker trolig følte i går, da han selv oppsøkte sitt valglokale i Gamla Stan i Stockholm. Han stemte ja til euro. Men valget hadde han tatt for mange uker siden.

Frykten for at drapet på Sveriges «Ja-dronning» skulle få avgjørende innvirkning på valgresultatet, viste seg å være ubegrunnet. Selv om hver femte velger tok sitt standpunkt i løpet forrige uke, opplevde ikke ja-siden et velgerskred til sin fordel.

Også en heder til Lindh

Flere velgere Bergens Tidende var i kontakt med i går, erkjente allikevel at drapet gjorde at de måtte gå en runde med seg selv før stemmeseddelen ble lagt i valgurnen. På valgdagen hadde mange stockholmere to mål: Avgi stemme, og hedre Anna Lindh gjennom å legge ned friske blomster utenfor varehuset NK. Blant dem Peter Moberg (40) som kom til NK sammen med datteren Olivia.

— Valget tar jeg når jeg får stemmesedlene i hånden. Men jeg tror jeg går for nei. Allikevel merker jeg at drapet har påvirket meg. Anna Lindh kjempet for å innføre euro. Det får meg til å tenke meg om en ekstra gang, sier Moberg.

Skuffet Persson

Ekteparet Ulf og Marie Dagman fra bydelen Mälarhöjden i Stockholm gjorde som Moberg i går og oppsøkte kjøpesenteret for å legge ned røde roser i respekt for Anna Lindh. De hadde stemt tidligere på dagen. Begge la ja-seddelen i urnen. Marie innrømmer at drapet har hatt betydning for hennes stemmegivning.

— Drapet gjorde det lettere å ta et standpunkt. Anna Lindhs død har påvirket meg i den forstand at jeg tidligere var opphengt i enkeltforhold og detaljer i spørsmålet om innføring av euro. Nå har jeg en mer visjonær tilnærming. Vi er en del av Europa. Jeg tror det vil være en styrke at vi har samme valuta som andre land i EU. Derfor stemte jeg ja, sier Marie Dagman.

Sosialdemokratenes valgvake i et lokale på Sveavegen ble dyster i går. Göran Persson uttrykte at han var skuffet.

— Men resultatet i folkeavstemningen skal vi følge. Jeg vet ikke hva det vil føre til på kort sikt. Men det vil gi oss dårligere muligheter i fremtiden enn hva vi ville fått med et euro-ja, sa Persson.

- Ja for næringslivet

Inne i valglokalet Domkyrkaförsamlingen i Gamla Stan der Thomas Kurppa avga stemme i går, kom det en jevn strøm av velgere.

— Jeg stemmer ja til euro fordi det vil gi bedre vilkår for næringslivet. Nei-sidens argument om at vi ikke kan styre renten med euro, kjøper jeg ikke. Vi er allerede i EU og renten kan vi allikevel ikke styre. Skal vi kunne påvirke det som skjer i Brussel, må vi sette oss i en posisjon der vi faktisk kan gjøre det, sier Thomas. Han jobber i et reklamebyrå. Kjæresten Sofia Norring (28) er også for innføring av euro.

— Alt som kan forene Europa er med på å trygge freden i denne delen av verden. Det er et av mine hovedargument sammen med bedre vilkår for næringslivet, sier Sofia. I går kveld måtte de begge innse at nei-siden trakk det lengste strået.

Adresseavisen/Bergens Tidende