TRON STRAND tron.strand@bt.noGöteborg

Hopper Japan av, samtidig som USA sier nei, brytes en av de grunnleggende forutsetningene i avtalen. Den vil derfor aldri tre i kraft. Det vil bety et alvorlig tilbakeslag i arbeidet med å få kontroll over den menneskeskapte oppvarmingen av kloden.

Tanakas uttalelse — Japan kan ikke fortsette sammen med de europeiske landene uten USA. Men vi vil til det siste prøve å få til en ratifikasjon sammen med USA, sa Japans utenriksminister Makiko Tanaka til utenrikskomiteen i det japanske parlamentet i går, ifølge Kyodo News. Statsminister Junichiro Koizumi er av japanske medier sitert på at regjeringen ennå ikke har bestemt seg for om de vil ratifisere avtalen.

Miljøvernminister Yoriko Kawaguchi sa ved en annen anledning i går at Japan «til siste minutt» vil forsøke å få USA med på en ratifisering. Utenriksminister Tanaka reiser i dag til USA, blant annet for å møte USAs utenriksminister Colin Powell.

Bombe på EU-toppmøtet Meldingen fra Kyodo News slo ned som en bombe på EU-toppmøtet i Göteborg.

Danmarks statsminister, Poul Nyrup Rasmussen, sier til Bergens Tidende at Japan er meget viktig for EU i arbeidet for å ratifisere avtalen.

— Japans holdning er av stor betydning, og EU vil ikke på forhånd gi opp håpet om en ratifisering, sier Nyrup Rasmussen.

Han bekreftet i går kveld det som var ventet: alle EU-land sier ja til å ratifisere avtalen.

— EU planlegger å sende en delegasjon rundt om i verden for å be andre land ratifisere Kyoto-avtalen, til tross for at USA har avvist den, sa Sveriges statsminister Göran Persson i går.

En rekke verdensomspennende miljøorganisasjoner er på plass med observatører i Göteborg. En av dem er Jordens Venner – Friends of the world.

Frykter konsekvensene - Hvis meldingen er riktig, er det meget dramatisk. Da kan Kyotoavtalen gravlegges, sier kampanjelederen i klimasaker, Kate Hampton til Bergens Tidende.

Hun forklarer dette med at avtalen først kan tre i kraft når nasjoner som står for totalt minst 55 prosent av klimagassutslippene har ratifisert den. Hvis Japan sier nei, i tillegg til USA, vil det ikke være mulig å nå den grensen. Dermed vil avtalen i sin nåværende form ikke bli bindende for noen av de landene som undertegnet den i Kyoto.

Kate Hampton håper imidlertid i det lengste på at den japanske utenriksministeren er feilsitert eller at utenriksminister Tanak ikke forfekter regjeringens syn. Ifølge hennes kilder i Japan er uttalelsene ikke offisielt bekreftet.

Friends of the Earth, Greenpeace og Verdens Villmarksfond arbeidet i går kveld febrilsk med å få bekreftet eller avkreftet den japanske holdningen.

— Vi tror imidlertid at meldingen kan reflektere intern uenighet i regjeringen, og at regjeringen fortsatt ikke har varslet hva den vil gjøre, sier Hampton.

Kravene til EU Dette skjer samtidig med at EUs 15 stats- og regjeringssjefer bare måtte erkjenne at de ikke klarte å bevege USAs president George W. Bush en eneste millimeter i spørsmålet.

USA akter ikke å gå videre med Kyotoavtalen.

Avtalen setter klare mål for reduksjon av klimagasser. Hvis EU ratifiserer den, og den trer i kraft, må de 15 medlemslandene samlet redusere utslippene slik de var i 1990 med 8 prosent innen 2012.