Det sier leder i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, til Bergens Tidendes nettutgave.

— Grunnen til problemene i Marrakesh er at Russland, Japan og Canada utnytter sin nøkkelposisjon for å tiltvinge seg enda flere innrømmelser enn det de fikk under klimaforhandlingene i Bonn i juli, Elin Lerum Boasson.

Boasson følger forhandlingene i den marokkanske byen Marrakesh. Sammen med flere hundre andre miljøvernaktivister fra hele verden forsøker hun å presse deltakerlandene til å vedta en klimaavtale som kan føre til en reell nedgang i utslippene av klimagasser.

— Klimaavtalen fra Kyoto foreskrev en reduksjon i klimautslippene på fem prosent. Etter tautrekkingen i Bonn i sommer skrumpet det målet til to prosent. Nå risikerer vi at vi kommer ut med 0, eller til og med at utslippene vil øke i forhold til basisåret 1990, sier Boasson.

Vil lure seg unna

Etter at USA sist vinter trakk seg fra hele Kyoto-prosessen, er en gyldig Kyoto-avtale helt og fullt avhengig av at store industriland som Russland, Japan, og Canada godkjenner den. Disse landene utnytter nå denne nøkkelposisjonen for å gjøre spillereglene i Kyoto-avtalen så fordelaktige som mulig.

— Nå opplever vi at disse landene kjemper for å få enda flere muligheter til å lure seg unna forpliktende utslippsreduksjoner. De ønsker helt særegne ordninger for vekst i skogen som klimatiltak. De vil også ha mest mulig frie spilleregler for kvotehandel, slik at det blir vanskelig å holde oversikten og vite hvor kvotene stammer fra, sier Elin Lerum Boasson.

Norge passiv

Hun er ikke imponert over den norske innsatsen så langt i forhandlingene.

— Under klimaforhandlingene har Norge vært samarbeidspartner med Russland, Japan og Canada. Og Norge har så langt ikke våget å kritisere disse landene. Det ser ut til at Norge er forberedt på å godta nesten hva som helst bare for å redde i land en avtale, sier Boasson, som er spent på hva den ferske miljøvernministeren Børge Brænde kan utrette.

— Brænde må gå offensivt ut hvis han skal følge opp Sem-erklæringen til Bondevik-regjeringen. Og det var en god nyhet at han har lovet norsk godkjennelse av Kyoto-avtalen allerede til våren, sier Elin Lerum Boasson.

MILJØLEDER: Elin Lerum Boasson er leder for Natur og Ungdom. Dette bildet ble tatt under en aksjon ved regjeringskvartalet 5. oktober i år.
Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX