JØRGEN ULLERUP

Hvis sosialisten Ségolène Royal lykkes i å bli Frankrikes neste president i mai neste år, vil det i tillegg til å være en historisk begivenhet også være på høy tid.

Kvinner har tradisjonelt hatt det vanskelig i det politiske spillet i revolusjonens hjemland. Frankrike ligger helt nede på en pinlig 84. plass i verden når det gjelder antall kvinnelige rikspolitikere med kun 12,2 prosent i Nasjonalforsamlingen og 16,9 prosent i Senatet.

Men vinner Ségolène Royal, vil hun bekrefte en sikker, men nølende, tendens mot at flere kvinner når til topps politisk, både i Europa og i resten av verden.

«Maggie» og Gro

Mens kvinnelige ledere har vært hyppige i Asia, er det i Europa sjelden at store partier setter en kvinne i front. Margaret Thatcher, britisk jernlady og statsminister fra 1979 til 1990, var et unntak, det samme er Angela Merkel, som har regjert Tyskland som kansler siden november 2005. Og i Norge dannet Gro Harlem Brundtland sin første regjering i 1981 og ble foregangskvinne da hun i sin annen regjering i 1986 utnevnte 8 kvinner i det 18 «mann» store kollegiet.

Nord-Europa har da også gått foran med et godt eksempel når det gjelder kvinners likestilling i politikken. Den første kvinnelige statsleder i Europa, og i verden, utpekt etter et demokratisk valg, var Islands president Vigdís Finnbogadóttir i 1980.

I dag har Europa tre valgte kvinnelige statssjefer: Mary McAleese i Irland, gjenvalgt i 2004 etter å ha avløst Mary Robinson i 1997. Vaira Vike-Freiberga i Latvia , som ble valgt i 1999 og gjenvalgt i 2003, samt Taria Kaarina Halonen i Finland, som ble valgt i 2000 og gjenvalgt i 2006.

Og selv om de fremdeles ligger bak Norges kvinneregjering fra 1986, bekreftes kvinnetendensen i Sveriges nye borgerlige regjering, der ni av 22 ministere er kvinner og i enda sterkere grad av Stoltenbergs norske regjering der 9 av 19 er kvinner.

Rwanda på topp

Samlet er kvinner i de nordiske parlamentene langt bedre representert enn i de fleste andre land i verden. Mens bare ca. hvert femte parlamentsmedlem i gjennomsnitt er kvinne i de 55 europeiske OSSE-landene (ifølge en rangkingliste med 189 land laget av foreningen Interparlamentarisk Union), er Sverige nærmest likestilling med 47,3 prosent kvinner i Riksdagen.

I Finland, Norge og Danmark (som inntar 4.-, 5.— og 6.-plassen på listen) er flere enn hver tredje rikspolitiker kvinne, i Norge er 61 av 169 stortingsrepresentanter kvinner, det gir 36,1 prosent. Ingen kan imidlertid overgå Rwanda, der hele 48,8 prosent av medlemmene i parlamentet i Kigali er kvinner.

I flere europeiske regjeringer bekler kvinner fremtredende poster. Britisk utenriksminister er Margaret Beckett, nr. to i den spanske regjeringen er 57-årige Maria Teresa Fernandez de la Vega. Også i Norge er en kvinne «nummer to», finansminister Kristin Halvorsen.

Ingen slår Asia

I Asia har kvinner lenge hatt stor innflytelse. Etter statsminister Indira Gandhi (fra 1966) har italienskfødte Sonia Gandhi i dag stor innflytelse som leder av det indiske Kongresspartiet. Pakistan har hatt Benazir Butto som statsminister, og til 2005 het Sri Lankas president Chandrika Kumaratunga.

Filippinene har stadig kvinnelig president i 59-årige Gloria Arroyo, som på Forbes Magazines liste anno 2006 over verdens 100 mektigste kvinner kommer på 45. plass.

Merkel mektigst

Kansler Angela Merkel topper Forbes liste fulgt av USAs utenriksminister Condoleezza Rice og Kinas visestatsminister Wu Yi. Listen ble laget før midtveisvalget i USA, som brakte Nancy Pelosi frem til en plass som nr. tre i amerikansk politikk, like etter president og visepresident. Som første kvinne noen gang er den 66-årige demokraten innstilt til posten som formann for Representantenes hus.

Det er trolig kvinner som Nancy Pelosi, Hillary Clinton og Michelle Bachelet som vil bli inspirasjonskilder for franske Ségolène Royal i den kommende valgkampen i Frankrike.

Chiles president var en av de første som ringte og gratulerte etter nominasjonen blant sosialistene i Frankrike. Royal deltok aktivt i kollegaens valgkamp i Chile i januar og de to har mange likhetstrekk. Bachelet er 54 år, Royal 53, begge er sosialister og døtre av offiserer, og de har henholdsvis tre og fire barn.

JACKY NAEGELEN