Den menneskelige evolusjonen gjør det smukke kjønn stadig mer smukt. Menn, derimot, blir værende på huleboernivå, sånn rent estetisk.

Det er konklusjonen i en ny rapport fra universitetet i Helsingfors, skriver Times Online.

Får flere barn

Forskerne har sett på bilder av damer, og deretter undersøkt hvor mange barn de har fått. Det viser seg at vakre kvinner føder flere barn enn sine mer ordinære medsøstre. De får også proporsjonalt flere jentebarn, og når disse blir voksne, gjentar mønsteret seg.

– Skjønnhet er arvelig. Hvis det er slik at pene foreldre får flere døtre, er det logisk at kvinner over flere generasjoner blir gjennomsnittlig mer attraktive enn menn, sier Satoshi Kanazawa ved London School of Economics.

Ifølge Times Online har forskerne bygget på «objektive kriterier» for hva som er pent.

Trenger ikke være pene

Menns utseende ser derimot ut til å ha mindre å si. Kjekkaser får ikke flere barn enn mer stusslige mannfolk.

Menn har ingen spesiell grunn til å bli penere, dermed holder de seg stygge gjennom generasjon etter generasjon.

Men …

Det betyr ikke at menn går fri for evolusjonsmessig press. Og her kommer vi til forklaringen på at rike, men mindre smukke menn til stadighet kaprer de skjønneste modellkjærester:

– Menn og kvinner vektlegger ulike ting hos sine partnere. For en kvinne er det viktigere at mannen kan ta vare på henne og barna, enn at han er pen. Historisk har dette medført at det er rike menn som har flest koner og barn. Presset på menn går altså ut på å være suksessfull, sier Gayle Brewer, foreleser i psykologi ved University of Central Lancashire.