Hvordan kunne dette skje i Bayern, Tysklands konservative høyborg, der krusifiksene henger tett i tett både i hjemmene og i skolestuene?

50 år gamle Gabriele Pauli er kommunalråd fra Fürth i nærheten av Nürnberg. På fritiden raser hun gjerne av gårde på motorsykkel. Hvis hun da ikke stiller opp i miniskjørt og latekshansker og lar seg avbilde for et motemagasin.

I tillegg har hun to skilsmisser bak seg.

Gabriele Pauli står m.a.o. i skarp kontrast til den dresskledde grå masse av menn i 50— og 60-årene som er sinnbildet på CSU. Ikke desto mindre har hun i flere år vært medlem av sentralstyret i Den kristeligsosiale union, CSU.

Ved juletider i fjor kom det for en dag at «noen» hadde kontaktet en lokal politikerkollega av Gabriele Pauli og stilt meget nærgående spørsmål omkring hennes privatliv. Det gjaldt bl.a. mannlige bekjentskaper og mulig alkoholmisbruk.

Nektet blankt

Gabriele Pauli brukte ikke lang tid på å spore oppringningene tilbake til Edmund Stoibers kontor i statskanselliet i München, nærmere bestemt til Stoibers kontorsjef, Michael Höhenberger. Denne nektet blankt, men ble etter få dager presset ut av stillingen.

Det ble likevel ansett som usannsynlig at ikke Stoiber selv skulle ha visst om, for ikke å si gitt ordre om utspioneringen av Gabriele Pauli. Stoiber hadde nemlig et motiv. Gabriele Pauli sto i spissen for en rekke kritikere innenfor CSU som krevde at Edmund Stoiber skulle frasi seg gjenvalg til posten som statsminister i Bayern etter delstatsvalget i 2008.

Flukten fra Berlin

Edmund Stoibers fall fra maktens tinde begynte da Kristelig-demokratene (CDU) og de Kristelig-sosiale (CSU) skulle danne regjering sammen i Berlin etter forbundsdagsvalget høsten 2005. Stoiber fikk tilbud om å bli «Superminister» med ansvar for økonomi og næringsliv.

Stoiber antydet at han ville takke ja til Merkels tilbud, men snudde deretter, avslo, og dro tilbake til sitt kjære München. «Flukten fra Berlin» hveste Süddeutsche Zeitung.

I begynnelsen av 2004 var Stoiber et hett navn til stillingen som tysk president. Men han trakk seg unna. Det samme gjentok seg senere samme året da Frankrikes president, Jacques Chirac gikk sammen med Gerhard Schröder og tilbød Stoiber stillingen som president i EU-kommisjonen.

Han våget ikke spranget da heller.

Edmund Stoiber etterfølges som partileder i CSU av Edwin Huber.

SKILLER SEG UT: Motorsykler, miniskjørt og latekshansker er blant assosiasjonene hos folk flest i Tyskland når de hører navnet Gabriele Pauli. Her viser CSU-politikeren frem latekshansker hun har hatt på i en bildeserie for motemagasinet Park Avenue. Hanskene er til salgs på internett, for et veldedig formål.FOTO: DANIEL KARMAN, DPA
A3609 Daniel Karmann
NESTEN TIL TOPPS: I 2002 var Edmund Stoiber høyresidens kanslerkandidat ved forbundsdagsvalget. Nå er Stoiber ferdig i tysk politikk.ARKIVFOTO: MICHAEL DALDER, REUTERS