Men denne uken skal hun på offensiven.

To måneder er en evighet i politikken, og svært mye kan skje fram til første omgang i det franske presidentvalget 22. april. En fersk meningsmåling viser at 79 prosent av de spurte mener utfallet ikke er gitt.

Likevel har de siste dagers utvikling styrket inntrykket av at venstresidens store håp, Ségolène Royal, er på defensiven. Siden hennes viktigste motstander Nicolas Sarkozy ble kronet som høyresidens kandidat i midten av januar, har 23 meningsmålinger etter hverandre utpekt Sarkozy til seierherre foran Royal. De siste målingene har antydet at Sarkozy vil få 55 prosent av stemmene i andre og avgjørende valgomgang 6. mai, mot 45 prosent for Royal.

Mandag kveld var det duket for en to timer lang direktesendt TV-debatt mellom Royal og 100 «representative» franske velgere, plukket ut av et meningsmålingsinstitutt. Spørsmålet var om det kunne snu trenden og gi et løft på meningsmålingene.

Meningsmålinger

Faktisk er det nettopp meningsmålingene som har vært Royals store styrke fram til for kort tid siden. Det var takket være dem at hun greide å overbevise Sosialistpartiet om å velge henne, og ikke en av de gamle partipampene, som partiets presidentkandidat.

Hennes alternative kampanje på siden av Sosialistpartiet ble uglesett internt, men ga høy popularitet utad i høst. Etter hvert mente likevel mange at det ble vel mye lytting og få egne forslag til hva hun ville bruke presidentmakten til. Da hun så la fram sine 100 forslag til en «presidentpakt» forrige søndag, var det tid for klassisk venstrepolitikk.

Sosialistene mente det skulle rette opp skuta, men resultatene lar vente på seg, og nå kommer kommentarene om at et presidentvalg vinnes i sentrum, ikke på venstrefløyen. Men det var det rådet sosialistenes kandidat Lionel Jospin fulgte i forrige presidentvalg for fem år siden, og da ble han danket ut allerede i første valgomgang.

Nye koster

Ségolène Royal har likevel ingen planer om å gi seg i motvind. Hun varsler nye koster i valgkampstaben denne uken. Valgkampen skal bli tydeligere og mer omfattende, lover hun.

Men også på det området har Royal trøbbel. Partiets viktigste økonomiske strateg, Eric Besson, trakk seg forrige uke på grunn av intern uenighet. «Hvem kjenner til Eric Besson?» var Royals nedlatende reaksjon. Det likte ikke den godeste Besson, og han lover å fortelle sin versjon av saken denne uken, noe som neppe vil styrke Royal.

Tidligere har hun gitt sin egen talsmann Arnaud Montebourg én måneds munnkurv på grunn av en mislykket vits om Sosialistpartiets leder François Hollande, som også er Royals partner og far til hennes fire barn.

Det er på tide å gjenopprette hierarkiet i egne rekker, fastslår offisersdatteren Ségolène.