Manal al-Sharif ble stanset da hun var ute og kjørte i byen al-Khobar øst i Saudi-Arabia søndag.

Dagen før hadde hun lagt ut en video av seg selv på internett, der hun poserte bak rattet i en bil.

Trafikkpolitiet løslot den 32 år gamle datakonsulenten etter noen timer, men samme kveld ble hun pågrepet i sitt hjem av kriminalpolitiet.

— Hun er siktet for å ha oppmuntret andre kvinner til å kjøre bil, og for å ha egget til strid i opinionen, forteller forsvareren Adnan al-Saleh.

Manal al-Sharif er inntil videre varetektsfengslet i fem dager, i påvente av at politiet skal avslutte sin etterforskning i saken.

— Det må presiseres hvilken forbrytelse hun anklages for. Det er ikke forbudt å oppmuntre kvinner til å kjøre bil, sier forsvareren, som håper at tiltalen derfor vil lyde på kjøring uten førerkort.

Manal al-Sharif er den siste i rekken av saudiarabiske kvinner som har utfordrer forbudet mot kvinnelige sjåfører i landet.

Kvinneaktivister har varslet en landsomfattende protest mot kjøreforbudet 17. juni.

Det er også økende protesterer mot at kvinner i Saudi-Arabia nektes å bevege seg rundt uten en mannlig vokter, og at de må dekke seg til fra topp til tå på offentlig sted.

Også tidligere har det vært protester mot kjøreforbudet. I november 1990 sjokkerte 47 kvinner det konservative kongedømmet ved å kjøre rundt i hovedstaden Riyadh i 15 biler, helt til de ble stanset og pågrepet av politiet.

Kvinnene ble senere idømt streng straff og flere av dem mistet jobbene de hadde innen det offentlige.