– Til alle dere som er redde, vil jeg si at jeg vil beskytte dere, sa Nicolas Sarkozy på presidentaktig maner etter å ha gått seirende ut av første omgang i det franske presidentvalget søndag.

Sarkozy fikk 31,1 prosent av stemmene og slo dermed klart Sosialistpartiets kandidat Ségolène Royal, som fikk 25,8 prosent.

Sentrumskandidaten François Bayrou, også kalt «den tredje mann», nådde ikke sitt mål om å bryte høyre-venstre-aksen i fransk politikk, selv om han gjorde et godt valg med 18,5 prosent av stemmene.

Sarkozy var godt fornøyd med det. Meningsmålinger har vist at Bayrou trolig ville hatt større mulighet enn Royal til å slå Sarkozy i andre valgomgang.

To prosjekter

Både Sarkozy og Royal la søndag vekt på at franskmennene nå får valget mellom to helt forskjellige politiske prosjekter.

– Det blir et valg mellom to ulike oppfatninger av nasjonen og to politiske prosjekter, sa Sarkozy.

Royal ba sent søndag kveld om støtte fra alle franske velgere som ønsker å reformere Frankrike uten brutalitet.

– Som president vil jeg være en garantist for en nøytral stat. Jeg er en uavhengig kvinne, på samme måte som dere er et uavhengig folk, sa Royal.

Det var en klar invitasjon til alle de velgerne som stemte på andre kandidater på venstresiden og sentrumskandidaten Bayrou søndag.

Rekordoppslutning

Årets presidentvalg har vekket uvanlig stor interesse blant folk i Frankrike, og dette ga seg utslag i en rekordhøy valgdeltakelse på rundt 85 prosent søndag. I Paris og rundt om i landet sto folk i lange køer for å få avgitt sin stemme.

For fem år siden førte lav valgdeltakelse og mange proteststemmer i første valgomgang til at høyreekstremisten Jean-Marie Le Pen gikk videre til annen omgang på bekostning av sosialistkandidaten Lionel Jospin. Det var en vekker for mange.

En av dem som ikke ønsket en repetisjon av dette, var Augusta Bonnard, en 33 år gammel barnehagebestyrer i 9. bydel i Paris. Hun var hjemmesitter i første valgomgang i 2002 og ble nødt til å stemme på Jacques Chirac i andre valgomgang, selv om hun ikke kan fordra ham. Søndag stemte hun derfor taktisk.

– Jeg stemte på Ségolène Royal for å få sosialistkandidaten videre, selv om jeg egentlig har mer sans for miljøpartiet De grønne, sa Bonnard.

Kamp om Bayrous velgere

Det var på forhånd knyttet stor spenning til hvem de mange usikre velgerne ville lande på blant de tolv presidentkandidatene.

– Jeg var lenge i tvil. Jeg hadde tenkt å stemme på Ségolène Royal, blant annet fordi hun er kvinne, men hennes TV-opptredener skuffet meg. Så da ble det François Bayrou, sa Céline Lemoine (35).

Bayrou gjorde en god valgkamp og fikk betalt.

– Jeg har en god nyhet til dere. Fra og med i kveld er fransk politikk blitt endret, og den vil aldri bli den samme igjen, sa Bayrou søndag kveld.

– Endelig fins det et sterkt og uavhengig sentrum i fransk politikk, sa han.

Et av de mest spennende spørsmålene de neste to ukene vil bli hvordan Bayrous velgere vil fordele seg mellom Sarkozy og Royal. Bayrou regnes for å ligge nærmere høyre enn venstre, selv om han har flørtet med venstresiden under hele valgkampen.

Sterk Sarkozy

For Nicolas Sarkozy er resultatet meget bra. Det beste resultatet oppnådd av avtroppende president Jacques Chirac var til sammenligning 20,8 prosent i 1995.

Sarkozy står nå sterkt foran neste valgomgang. Oppslutning kan også tyde på at han har lyktes med sin strategi om å tiltrekke seg velgere fra Jean-Marie Le Pen. Le Pen fikk 16,86 prosent av stemmene i første valgomgang i 2002, da han slo ut sosialistkandidaten Lionel Jospin. Søndag fikk han 10,5 prosent. Det var dermed et klart tilbakeskritt for 78 år gamle Le Pen, som deltok i sitt siste presidentvalg.

For Royal er resultatet ikke fullt så oppløftende. Riktignok nådde hun målet om å komme til andre valgomgang, og hun gjorde det langt bedre enn Lionel Jospin, som i 2002 fikk en oppslutning på 16,18 prosent.

Likevel er hennes oppslutning på rundt 25 prosent ikke det beste utgangspunktet for finalen mot Sarkozy. Men utfallet 6. mai er ikke gitt.

Andre runde av det franske presidentvalget blir som ventet en duell mellom Sosialistpartiets Ségolène Royal og den konservative kandidaten Nicolas Sarkozy.
HO
CHARLES PLATIAU
Elsebutangen, Kjetil