USA teller ennå sine døde. Barn spør når far eller mor kommer hjem. Enslige mødre, gravide mødre kjemper tappert for å holde familien sammen og få endene til å møtes. Sorgen etter den ufattelige tragedien legger en demper på det hektiske livet i Capital of The World.

Men midt i all sorgen er det gledelige begivenheter. Dødstallet etter angrepet har overraskende krabbet under 3.000.

Smarte forretningsfolk har funnet ut hvordan de kan tjene millioner av dollar på heltene. Hundrevis av suvenirer, halstørkle og t-skjorter får påskriften FDNY eller NYPD, og så står amerikanere og turister i kø for å kjøpe. Både brannvesenet og politiet har måttet leie et advokatfirma til å beskytte logoene, og true hundrevis av suvenirprodusenter med rettssaker.

Trukket ut av døden

Genelle Guzman var den siste FDNY fikk reddet levende ut. Hun befant seg i 13. etasje da tårnene raste sammen. Genelle Guzman var levende begravet under betongbitene i 27 timer og hadde innstilt seg på å dø. Hun døste hen, men våknet plutselig opp da en brannmann kikket henne rett inn i øynene og trakk henne ut av helvetet. Hun lå lenge på sykehus, og da hun kom ut, fridde kjæresten. Hun sa straks ja. Genelle Guzman har nå bare ett stort ønske som ikke er oppfylt. Hun vil gjerne møte sin ukjente redningsmann.

Ryddesjau til mai

Opprydningen ved Ground Zero, som katastrofeområdet kalles, pågår nå på fjerde måned. Det ryker ennå fra ruinene, og brannvesenets vannkanoner sprøyter konstant vann på for å holde temperaturen nede.

Atskillige lik graves ut, men ennå er det «bare» hentet ut 500 lik i 10.000 deler. Det 60 mål store området er ryddet for omkring 600.000 tonn stål, glass, støv, sot og betongbiter — ca halvparten av ruinene er nå fjernet fra Manhattan. Avfallet er kjørt ut på Staten Island til losseplassen med det altfor sigende navnet Fresh Kills.

Luften ved Ground Zero er ennå sødmefylt og kvalmende, iblandet giftig kjemikaliedamp.

I beste fall håper opprydningsmannskapene å fullføre arbeidet innen mai neste år.

Turister i titusenvis valfarter til området. Når det blir mørkt tennes de gigantiske prosjektørene, som kaster et sterkt, skjærende lys over hele området og da likner Ground Zero mest av alt en kjempekulisse i en science fictionfilm.

Det store juletreet i Rockefeller Center har i år ikke bare hvite lys, men 30.000 røde, hvite og blå pærer, som harmonerer med slagord som «United We Stand» og «God Bless America»

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

ÅSTEDET: Ved Ground Zero, fortsetter oppryddingsarbeidet. FOTO: SCANPIX