— Slepet har passert mer enn halve distansen inn til kai, sier pressetalsmann Vladimir Navrotskij i den russiske Nordflåten til Itar Tass tirsdag formiddag.

Lekteren "Giant 4" som mandag ettermiddag avsluttet hevingen av "Kursk" fra 108 meters dyp, følges av 14 andre skip på den 180 kilometer lange ferden inn til marinehavna Rosljakovo like utenfor Murmansk.

Direkte til havn

Ifølge Nordflåten var nærmere 100 kilometer av slepet gjennomført tirsdag formiddag. Under gode værforhold skal "Kursk"-slepet være i havn ved 15-tiden onsdag.

— Ut fra værmeldingen legger vi opp til at slepet skal gå direkte til havn, sier viseadmiral Mikhaik Motsak. Dersom værforholdene forverrer seg, kan slepet søke ly ved å velge en lengre rute.

Konvoien holder 2-3 knops fart. All skipstrafikk vil stanse idet "Kursk"-slepet går inn i Murmansk-fjorden.

Ingen fare

Visestatsminister Ilja Klebanov sier seg overbevist om at det ikke er fare for radioaktive utslipp fra "Kursk". Så langt er det ikke målt forhøyet radioaktivitet på eller i nærheten av vraket. I Rosljakovo vil militære mannskaper bore seg inn til reaktorrommet for å ta vannprøver. Det gjenværende våpenarsenalet om bord på "Kursk" vil bli fjernet i forbindelse med undersøkelsene i Rosljakovo, men de to atomreaktorene om bord skal ikke fjernes før vraket går til opphugging ved et marineverft i Sznesnogorsk lenger ut i Murmansk-fjorden.

— Hvis vi mente det var en milliontedels sjanse for at noe kunne skje med reaktorene, ville vi ikke gjennomføre operasjonene i Rosljakova, sier Klebanov som også leder den offisielle undersøkelseskommisjonen etter "Kursk"-ulykken.

118 mannskaper omkom da "Kursk" 12 august i fjor ble rammet av to eksplosjoner.

Lekteren «Giant 4» har gjennomført en vellykket heving av ubåten Kursk og tauer den inn til Murmansk.
FOTO: AP/SCANPIX