– Det er uakseptabelt at USA, som har ansvaret for å overvåke vårt luftrom, har gitt Tyrkia tillatelse til å bombe våre landsbyer, sa den kurdiske selvstyreregjeringens statsminister Nechirvan Barrzani tirsdag.

Den regionale lederen i de kurdiske områdene i Irak, president Mahmoud Barzani, avlyste tirsdag et planlagt møte med Rice i Bagdad, som en protest mot den amerikanske holdningen til de tyrkiske militæraksjonene.

Tirsdag rykket flere hundre soldater inn i Nord-Irak, og ifølge irakiske militære kilder dreide det seg om 300 soldater i en begrenset aksjon rundt 2-3 kilometer inn i Irak.

– Vi fordømmer denne aksjonen fordi Tyrkia forsøker å overføre sin kamp mot kurdiske separatister til irakisk område, sier en talsmann for president Barzani.

Senere tirsdag opplyste regionale myndigheter at soldatene var i ferd med å trekke seg tilbake til Tyrkia.

Hundrevis på flukt

I helgen bombet tyrkiske jagerfly flere landsbyer i kurdiske områder i Irak. Så mange som 50 fly deltok i det som var den største aksjonen mot PKK på flere år, skriver AP. Det ble meldt at én kvinne ble drept, og flere personer såret, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Tyrkia hevder at irakiske myndigheter tillater PKK-geriljaen å operere fra baser inne i Irak og mener at tyrkiske styrker har rett til å krysse grensen for å angripe basene til de kurdiske opprørene.

Ifølge UNHCR skal 1.800 personer ha flyktet fra sine hjem etter de tyrkiske flytoktene i helgen. Mange flyktet over hals og hode og står i dag helt ribbet, skriver det tyske nyhetsbyrået DPA.

Flyktningene forteller at ti landsbyer var rammet av bombingen, og at mange familier lot en slektning være igjen for å ta vare på dyra.

– Gir Tyrkia etterretning

Ifølge den amerikanske avisen The Washington Post gir USA Tyrkia løpende informasjon som kan brukes under angrep på kurdiske opprørere som oppholder seg i Nord-Irak. Pentagon-kildene som avisen støtter seg på, går så langt som å hevde at USA i virkeligheten «fører tyrkerne direkte til målene».

Samtidig avviser kildene at USA har gitt offisiell godkjennelse av aksjonen i Nord-Irak, men viser også til kontakt mellom USA og Tyrkia, der tyrkerne ønsker å gjøre noe, og amerikanerne sier «ok, det er dere som tar avgjørelsen».

Den tyrkiske forsvarssjefen Yasar Buyukanit sa mandag at Tyrkia hadde fått verdifull informasjon fra amerikanerne, noe som bidro til at helgens flyangrep mot PKK var det mest vellykkede på lang tid.

Kruttønne

Utenriksminister Rice kom tirsdag på overraskende besøk til Kirkuk i Nord-Irak, som er en viktig by for både kurdere, arabere og turkmenere. Byen er en kruttønne som kan eksplodere når tid som helst, og nasjonalistiske kurdere ønsker å innlemme den i de selvstyrte kurdiske områdene

Rice ønsker å få fortgang i den politiske prosessen og mener tiden er inne for forsoning mellom folkegruppene. Det har lenge vært planlagt en folkeavstemning om Kirkuks fremtid, men det arabiske flertallet i Irak har klart å forpurre avstemningen, ikke minst på grunn av Kirkuks betydning som oljemetropol.

Regjeringen i Bagdad frykter at en planlagt folkeavstemning i slutten av måneden, kan føre til omfattende uroligheter i nord, et område som så langt har vært langt roligere enn resten av Irak.

STR