Innenriksminister Gaetan Kakudji antydet imidlertid på ingen måte at Kabila skulle være drept. Innenriksministeren gikk tirsdag kveld ut med en kunngjøring om at president Kabila hadde innført alarmberedskap i landets væpnede styrker.

Påstanden om at president Kabila ble skutt og drept kom først fra en høyt plassert etterretningskilde i Uganda. Vestlige diplomater i Rwandas hovedstad Kigali opplyste også at Kabila skulle ha blitt drept eller såret i skuddveksling rundt presidentpalasset tirsdag kveld.

Uganda og Rwanda støtter opprørere i Kongo, som har kjempet for å velte Kabilas regjering siden august 1998.

Uklar situasjon Det var umiddelbart uklart hvem som sto bak skytingen i Kongos hovedstad. Det belgiske utenriksdepartementet bekreftet tirsdag at det ble skutt i nærheten av president Kabilas palass i Kongos hovedstad Kinshasa. FN sa de hadde indikasjoner på det samme.

Vestlige diplomater meldte også om at telefonlinjene var brutt i Kinshasa, og det skal ha blitt innført portforbud i byen.

Både USA og FN meldte senere på kvelden at roen tilsynelatende var gjenopprettet i Kinshasa, etter skyting av uklar natur.

— Et eller annet har tydeligvis skjedd, men vi vet ennå ikke hva det var, sa en Afrika-ekspert i USAs utenriksdepartement tirsdag kveld.

Blokkert Tidligere på tirsdagen ble hæren i Kongo kommandert til å blokkere hovedflyplassen og grensen til nabolandet Republikken Kongo. Dette ble gjort kjent gjennom den statlige tv-stasjonen i landet. Men det kom ingen meldinger om hvor president Kabila befant seg, eller hva som var skjedd med ham.

En høytstående offiser oppfordret befolkningen til å holde seg i ro. Han ga samtidig alle militære sjefer ordre om å holde grep om sine militære avdelinger. Ingen skudd skulle avfyres uten etter nærmere ordre, sa han.

Statlig fjernsyn sendte ellers musikk og kulturprogrammer, avbrutt av stillbilder av president Kabila.

Laurent Kabila styrtet daværende Za"ires mangeårige diktator i 1997. Men Kabila kom etter hvert i konflikt med sine tidligere allierte Uganda og Rwanda, som siden 1998 har støttet opprørsstyrker som forsøker å styrte Kabila.

En våpenhvileavtale fra juli 1999 har aldri trådt i kraft. Kampene i Kongo har involvert en rekke afrikanske land.

NTB-Reuters-AFP