Air France flight AF 447 styrtet som kjent i Atlanterhavet utenfor Brasil natt til 1. juni i år. 228 personer, hvorav tre nordmenn, omkom.

Trass i at det ble satt inn omfattende midler, fant man aldri de to viktige ferdsskriverne, og det er ennå ikke gitt noen klar forklaring på hva som skjedde.

— Ulykken kunne ha vært unngått, hevder Arnoux og Marnet-Cornus, begge med lang erfaring på Airbus-fly. Arnoux er dessuten fagforeningsleder for pilotene i Air France.

Da det ble antydet at besetningen på AF 447 kunne ha begått feil, og at man dessuten aldri ville få svar på hvorfor 228 personer var omkommet, så de rødt. De har nå etterforsket ulykken på egen hånd, basert på alt tilgjengelig materiale og egne observasjoner.

Rapporten blir nå overlevert den offisielle havarikommisjonen, BEA, skriver Aftenposten.no.

Denne delen av vraket fra Air France Flight 447 var blant de første som ble funnet etter ulykken. FOTO: AP PHOTO — Har begått alvorlige forsømmelser

  • Flyselskapet Air France, konstruktøren Airbus, BEA samt den franske og europeiske flysikkerhetsorganisasjonen har begått alvorlige forsømmelser, sier pilotene.

Arnoux og Marnet-Cornus er enige i at hovedårsaken til ulykken er de såkalte Pitotrørene, montert på flyskroget, og som måler flyets fart.

— Men de er laget basert på gamle standarder og tar ikke hensyn til at rørene ikke tåler frost, og dekkes av rim, sier Arnous til den franske avisen JDD.

Han hevder at BEA forsøker å minimere rollen rørene spilte i ulykken fordi kommisjonen ikke har trukket konklusjonene av dette og pålagt at rørene måtte skiftes. Det har først skjedd etter at ulykken inntraff og 228 personer mistet livet.

Nå skiftes Pitotrør laget av franske Thales til rør laget av amerikanske Goodrich, mer robuste.

Opprørte over første reaksjoner Pilotene er også opprørt over de første reaksjonene etter at AF 447 forsvant sporløst.

Først ble det sagt at det kunne ha blitt truffet av lynet. Men et fly i luften blir truffet av lyn hver 1500. time, og det har aldri forårsaket noen tragedie. Dessuten hadde franske meteorologer sjekket at været under AF 447s flygning var «normalt for en 1. juni».

Til gjengjeld fantes det en alternativ rute, med mye bedre værutsikter litt nord for den som ble brukt. Hvorfor valgte man ikke den?

- Tilbakeholdt bevisst informasjon

Sist, men ikke minst, påpeker rapporten at selv om de svarte boksene ikke ble funnet, sendte Airbus-flyet 24 automatiske beskjeder, som klart viste at frosne, rimete Pitotrør gjorde at ingen kunne styre flyet lenger, verken automatisk eller manuelt.

Disse meldingene er aldri blitt offentliggjort i sin helhet.

Arnoux og Marnet-Cornus mener BEA-direktør Paul Arsanian har hold denne informasjonen tilbake med vilje.

Rapporten vekker stor oppsikt i Frankrike, der de fleste omkomne kom fra. Den vil sikkert bli utnyttet i det sivile søksmålet flere familier har reist etter ulykken.