I et intervju Barack Obama gjorde med San Francisco Chronicle den 17. januar i år, går presidentkandidaten tilsynelatende hardt ut mot kullkraft.

— Om noen vil bygge en fabrikk som går på kull, kan de gjøre det. Men de vil gå konkurs på grunn av de høye avgiftene på drivhusgassene de slipper ut, sa Obama i intervjuet.

Et lydklipp er lagt ut på YouTube. Du kan høre det her.

Selv om intervjuet har vært tilgjengelig siden januar, ble det først tatt opp i valgkampen nå i helgen.

— Hvorfor dukker dette lydbåndet først opp nå, spurte Palin på et valgmøte i Marietta, Ohio.

— Liberale medier! ble det ropt tilbake ifølge cbsnews.com.

(Artikkelen fortsetter under valgkartet)

Angriper svingstatene

Republikanerne har allerede startet automatiske telefonoppringinger til velgere i kullstatene Pennsylvania og Ohio, i tillegg til andre kullproduserende svingstater, ifølge abcnews.com. I disse oppringingene blir det lagt stor vekt på ordet «konkurs».

En talsmann for Obama sier at sitatet er tatt fullstendig ut av sammenheng, og at Obama sier at tanken på å erstatte kull som en energikilde er en «illusjon».

Mange nettsteder har lagt ut konteksten til Obamas kullkommentarer, blant annet worldnetdaily og abcnews.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Visepresidenten i West Virginia Coal Association går ut i West Virginia Record og kaller Obamas uttalelser for «utrolige».

— Kommentarene hans er uheldige, og viser en person som er særdeles uinformert om både kull og energi generelt, sier han.

West Viriginia er USAs andre største kullproduserende stat, bare slått av Wyoming. Kullindustrien gir arbeid til 40.000 mennesker bare i West Virginia.

Obamas visepresidentkandidat Joe Biden har også tidligere uttalt seg negativt om kull, noe republikanerne trekker frem nå.

Tror du Obamas holdninger til kull kan skade ham i valget? Si din mening i kommentarfeltet!

SKYLDER PÅ MEDIENE: - Dette intervjuet ble gitt til folkene i San Francisco for mange, mange måneder siden. Dere skulle visst om dette, slik at dere har bedre informasjon når dere går for å stemme, sa Sarah Palin på et valgmøte i Marietta, Ohio.
BRIAN SNYDER
IKKE FOR KULL? Obamas uttalelser om kull kan skade ham i statene som får store deler av inntektene sine fra denne industrien.
JASON REED