Krister Hoaas

— De lå cirka 100 meter fra oss da de skjøt, forteller kaptein John Gerhard Aasen til Bergens Tidende på satellittelefon fra «Dr. Fridtjof Nansen».

— Det var jo dramatisk, men i en sånn situasjon tenker man ikke så mye, man bare handler, sier kapteinen fra Lepsøy i Os kommune.

Ifølge Aasen er det tre vestlendinger blant forskerne og ytterligere tre blant mannskapet, ham selv inkludert. I tillegg er det også lokale forskere om bord.

Forskningsskipet «Dr. Fridtjof Nansen var invitert inn i den økonomiske sonen av fiskeriministeren i Ekvatorial Guinea i forbindelse med et forskningsprosjekt i regi av FN-organisasjonen FAO («Food and Agriculture Organization», red.anm.) forteller Havforskningsinstituttets administrerende direktør, Tore Nepstad, til Bergens Tidende.

Skipet gikk inn i sonen fredag kl. 15.00 norsk tid. Drøyt halvannet døgn senere startet dramaet.

Håndvåpen

Lørdag kl. 16.30 lokal tid (17.30, norsk tid, red.anm.) ble mannskapet om bord på «Dr. Fridtjof Nansen» oppmerksomme på at en patruljebåt nærmet seg. Det norske skipet ble oppkalt, men fra patruljebåten ble det kun snakket spansk. På den norske broen ble det besvart med engelsk.

— Så ble de plutselig beskutt med håndvåpen. Kulene slo inn på broen, i styrehuset og i masten, forteller Nepstad.

Deretter ble skipper, maskinsjef og toktleder på «Dr. Fridtjof Nansen» gitt pålegg om å gå i lettbåten og ta seg over til patruljebåten. I det de skulle gå i lettbåten, ble forskningsfartøyet igjen beskutt med maskingevær.

Kapteinen vil ikke si hvor nær kulene var da de slo inn i skipssiden.

— Minst ett av skuddene traff skutesiden, sier Nepstad.

— I tillegg ble det observert to kamphelikoptre et stykke unna.

Aasen vil ikke beskrive mannskapet om bord på den ekvatorial-guineiske patruljebåten som aggressive.

— De sto der bare og ga ordre til meg om hva jeg skulle beordre båten til å gjøre. Da vi kom i land og sjefene overtok, ble det veldig rolig.

Norsk territorium

— Det som gjør det ekstra spesielt, er at «Dr. Fridtjof Nansen» førte norsk flagg og FN-flagg. Med det norske flagget er skipet å betrakte som norsk territorium, understreker Nepstad.

Oppdraget er en del av et prosjekt som skal kartlegge fiskeressursene i området.

— Vi hadde alle papirer i orden og til og med en invitasjon direkte fra den ekvatiorial-guineiske fiskeriministeren om å operere i den økonomiske sonen.

I løpet av de dramatiske minuttene klarte mannskapet på «Dr. Fridtjof Nansen» å kontakte Havforskningsinstuttet som igjen tok kontakt med Utenriksdepartementet og FAOs hovedkontor i Roma.

Toktleder, sjefsmaskinist og kaptein fra den norske båten ble tatt med inn til havnebyen Luba hvor de ble ført til et hotell. Samtidig ble «Dr. Fridtjof Nansen» beordret inn til havn, fulgt av de to helikoptrene som stadig sirklet over skipet. Vel i havn ble båten entret av væpnet militært mannskap og satellittelefonen og annet sambandsutstyr koblet ned.

Signerte under press

I løpet av lørdagskvelden ble det oppnådd kontakt med ekvatorial-guineiske myndigheter, inkludert både fiskeriminister og statsminister. Førstnevnte dukket sågar opp på hotellet hvor skipsledelsen ble holdt.

— Vi fikk på dette tidspunktet flere forsikringer om at det hele ville løse seg i løpet av søndagen, sier Tore Nepstad.

Neste morgen fikk «Dr. Fridtjof Nansen» besøk av en delegasjon med flere offiserer. Sambandsutstyret ble koblet opp igjen og formelle avhør ble gjennomført. Deretter ble avhørsprotokollen signert av kapteinen.

— Han mener selv at det skjedde under press, sier Nepstad.

Fikk ingen forklaring

Kl. 15.55 norsk tid kunne «Dr. Fridtjof Nansen» igjen legge fra kai i Luba og sette kursen ut av ekvatorial-guineisk farvann etter sitt første og meget dramatisk døgn i dette farvannet.

— Vi fikk ingen forklaring underveis og ingen beklagelse. De sa ingenting, sier Aasen, som aldri har vært med på noe liknende i løpet av de 15 årene «Dr. Fridtjof Nansen» har operert langs den vestafrikanske kysten.

— Selv da den ekvatorial-guineiske fiskeriministeren personlig kom om bord under avhørene, fikk vi ingen beklagelse, sier Havforskningsintituttets toppleder Nepstad.

«Dr. Fridtjof Nansen» eies av NORAD, og blir drevet av Havforskningsinstituttet. Båten ligger nå i Duala i Kamerun. Resten av oppdraget i ekvatorial-guineisk farvann er foreløpig avlyst.

— Vi har det bra. Ingen kom fysisk til skade. Vi har hatt en samling med alle forskere og hele mannskapet og snakket ut om det som skjedde, sier kaptein John Gerhard Aasen til Bergens Tidende.

- Det var jo dramatisk, men i en sånn situasjon tenker man ikke så mye, man bare handler, sier John Gerhard Aasen.
PRIVAT
INVITERT: - Vi hadde alle papirer i orden, til og med en invitasjon direkte fra fiskeriministeren om å operere i den økonomiske sonen, sier Tore Nepstad. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ.
KULEREGN: Forskningsskipet ble utsatt for et veritabelt kuleregn. Kulene slo inn i broen, i styrehuset og i masten. FOTO: NORSK SKIPSLISTE