– Start kuttene fra og med i dag, sa Putin til Gazproms administrerende direktør Aleksej Miller mandag.

Miller hadde da orientert Putin om en plan om å redusere forsyningene av naturgass som leveres via Ukraina. Ifølge nyhetsbyrået AFP går planen ut på å kutte like mye som Russland anklager Ukraina for å ha stjålet.

Miller hevder at Ukraina siden første januar har forsynt seg med 65,3 millioner kubikkmeter gass som skulle ha gått til kunder i Europa.

EU øker presset

Samtidig øker EU presset på Ukraina og Russland om å bli enige i prisstriden som har gitt svikt i tilførselen av gass til Europa. Værvarsler med mange minusgrader gjør EU-kommisjonen bekymret.

I hui og hast sendte EU-kommisjonen og det tsjekkiske EU-formannskapet i vei en delegasjon til Kiev mandag morgen for å få mer informasjon om hvorfor flere EU-land opplever svikt i gassleveringen fra Russland.

Helt siden det russiske gasselskapet Gazprom stengte av leveransene til Ukraina 1. januar på grunn av uenighet om betalingen, har EU-land opplevd uregelmessigheter i gasstilførselen.

Kald uke

– Vi går mot en uke som er kaldere enn den forrige, og det vil øke behovet for gass. Derfor er vi bekymret for dette, konstaterer Ferran Tarradellas Espuny, talsmann for EUs energikommissær Andris Piebalgs.

Han understreker samtidig at situasjonen så langt ikke har gått ut over sluttbrukerne i Europa, blant annet på grunn av solide gasslagre. Men gasstilførselen fra Russland er svært viktig for EU og 80 prosent av den går gjennom Ukraina.

EU-kommisjonen gjentok mandag at man ikke ønsker å gå inn i det den anser som «en ren kommersiell disputt» mellom Russland og Ukraina. Likevel øker Unionen nå presset på de to partene om å bli enige for å unngå en situasjon lignende den man hadde i 2006, da en tilsvarende strid rammet EU hardt.

– Dette er en kommersiell uenighet, men den kan ha følger for leveringen til EU. Delegasjonen vi har satt sammen, vil sette press på de to partene for å få dem til å sette seg til bordet og bli enige om en avtale for tiden framover, sier Tarradellas Espuny.

Møter Gazprom

EU-delegasjonen, som skal ledes av den tsjekkiske industriministeren Martin Riman, skal også ha møter med representanter for den russiske gassprodusenten Gazprom tirsdag.

Betegnende nok kom delegasjonen seg forsinket av gårde fra flyplassen i Brussel på grunn av uvanlig mye snø. Værvarslene i EU-hovedstaden viser temperaturer ned mot minus 10 grader de neste dagene.

Foruten møter med partene skal EU-delegasjonen samtidig innhente mer informasjon om hvorvidt andre land enn Ukraina faktisk blir skadelidende av konflikten. Blant annet er leveransene til Tsjekkia igjen normale etter å ha vært redusert med 5 prosent.

Også Ungarn, Polen og Romania skal nå ifølge EU-kommisjonen ha normale leveranser etter å ha opplevd reduksjon på nyåret. Slovakia, Bulgaria og Hellas skal imidlertid fortsatt ha svikt i tilførselen.

Forsyningssikkerhet

Senere mandag skulle ambassadører fra EU-landene møtes for å utveksle informasjon om følgene av konflikten.

EU har også kalt inn til et møte i den såkalte gasskoordineringsgruppen fredag, hvor EUs medlemsland møter representanter for bransjen for å diskutere forsyningssikkerhet. Både Gazprom og ukrainske interesser er invitert til møtet.