Den svenske statsministeren fikk en marerittstart på sin regjeringstid i 2006 da to av hans nye ministere måtte trekke seg under stor dramatikk før de overhodet var begynt i sin nye jobb. Den ene på grunn av svart arbeid, den andre på grunn av ubetalt TV-lisens.

Den slags ubehagelige overraskelser har Fredrik Reinfeldt forsøkt å eliminere denne gang. Det nye ministerlaget – som består av hele 24 ministere, syv helt nye – er blitt skannet på kryss og tvers for å få alt frem i lyset før de for alvor trekker i arbeidsklær.

«Vi har funnet noen saker», sier Reinfeldt ifølge Aftonbladet.

I et enkelt tilfelle i min ungdom prøvde jeg hasj. Det var veldig dumt

Integrasjonsminister Erik Ullenhag

Trafikkbøter og hasj

Tre av de nye ministerne har eksempelvis fått trafikkbøter. Blant andre har den nye infrastrukturministeren Catharina Elmsäter-Svärd syndet i trafikken.

— Hun har kjørt for fort i et tilfelle og mistet førerkortet, sier Reinfeldt.

Integrasjonsministeren, Folkpartiets Erik Ullenhag, er heller ikke noe lam. Han har en gang prøvd å røyke hasj.

— I et enkelt tilfelle i min ungdom prøvde jeg hasj. Det var veldig dumt. Jeg har hatt samtaler med både statsministeren og partilederen i Folkpartiet. Men jeg tror ikke jeg har noen lik i lasten, sier den nybakte ministeren.

Reinfeldt melder også at den nye finansmarkedsministeren Peter Norman var litt sent ute med en erklæring om at han fikk hjelp fra en barnepike.

— Men det bør også påpekes at beløpet er under det skattepliktige beløpsnivået, sier Reinfeldt til Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under bildet

HENRIK MONTGOMERY

I SAMLET FLOKK: Den nye svenske regjering "på marsj" gjennom Rosenbad, regjeringskvartalet i Stockholm.

Går for langt?

Lena Wängnerud, lektor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet, mener at statsministeren «går langt i forhold til politikernes integritet».

— Men han ønsker selvfølgelig å unngå en situasjon som sist, da han ble rammet av massiv kritikk og dårlige meningsmålinger, sier hun til Bergens Tidende/Politiken.

Overmennesker i regjeringen

Det er ingen tvil om at det stilles større krav til ministere enn vanlige mennesker om å holde stien ren, fordi de skal være en slags forbilder for resten av befolkningen, mener Lena Wängnerud. Men man kan også gå for langt, hvis spørsmålene blir for personlige og handler om mer enn lovovertredelser og den slags.

— Det kan være en farlig vei. Vi risikerer å få en slags overmennesker i regjeringen, sier Wängnerud.

Fredrik Reinfeldt ønsker ikke å si om det er falt noen fra underveis, «for disse prosessene er bare gode hvis jeg ikke forteller om veien frem – bare om resultatet».

Selv om Lena Wängnerud har forståelse for metoden, advarer hun mot å utvide den til politikere i alminnelighet.

— Hvis man overfører dette til hele Riksdagen, så vi får 349 kritthvite politikere, er man klart inne på en farlig vei. Da taper man enda mer kontakt med velgerne. Vi vil jo også at det er vanlige mennesker som bestemmer hvilke vilkår vi skal leve under, sier hun.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN