Dette er den tyngste deltakelsen fra norsk næringsliv noen gang under et offisielt besøk, med unntak av kongeparets reise til Brasil i 2003.

Selv om kronprins Haakon og Mette-Marit skal kaste glans over noen av de mange forretningsseminarene, gleder de seg nok ekstra til utflukten til vakre Taj Mahal i Agra, kjærlighetsmonumentet som er regnet som ett av verdens syv underverk og har plass på Unescos verdensarvliste.

I dag ankommer kronprinsparet den økonomiske hovedstaden Mumbai, bedre kjent som Bombay. Her blir de innlosjert på luksuriøse Taj Mahal & Tower. Tirsdag fortsetter de til New Delhi, med innlagt stopp i Agra. Reisen avsluttes fredag i delstaten Jaipur, kjent for sine templer, fort, kamelsafarier og kvinner i fargerike gevanter.

Vil ha avtale om frihandel

India var det første landet som mottok utviklingshjelp fra Norge. Nå ønsker norsk næringsliv å ta del i den enorme økonomiske oppturen som India opplever. Etter årtier med beskjedne økonomiske handelsforbindelser der India har levd i skyggen av Kina, har en rekke selskaper oppdaget det enorme potensialet som ligger i den sørasiatiske stormakten.

Det er særlig innen energiområdet at norske aktører ønsker å gjøre sine hoser grønne. Innovasjon Norge, som organiserer næringslivsbesøket den kommende uken, trekker frem utbygging av olje— og gassvirksomhet på dypt vann utenfor kysten av India, elektrisitetsforsyning og skipsbygging som naturlige norske satsingsområder.

Norske sjømateksportører ser store muligheter i den kjøpesterke indiske middelklassen. Næringen håper Norge kan komme til enighet med inderne om en tosidig frihandelsavtale, slik vi nylig fikk med Sør-Korea. Regjeringen ønsker at en slik avtale skal skje gjennom Det europeiske frihandelsforbundet EFTA.