Gudstjenenesten utviklet seg til en fargesprakende, musikalsk happening, som endte med feiringen av Lea Tutus fødselsdag med gaver og kake med lys foran alteret.

En slik gudstjeneste har kronprinsen garantert aldri opplevd tidligere, men så var han også et eneste stort smil under den tre timer lange seremonien.

Den norske delegasjonen med kronprinsen i spissen, hadde hedersplass i koret og ble spesielt velsignet av biskop Tutu før gudstjenesten startet.

Fødselsdag

Den anglikanske kirken i Langa, en fattig bydel utenfor Cape Town, var fullsatt til siste plass under søndagens gudstjeneste. Og folk kom ikke bare for å se den norske kronprinsen, men like mye biskop Tutu, som fortsatt er en svært populær person, selv om han nå har gått av med pensjon som erkebiskop.

Den populære nobelprisvinneren fylte 70 år forrige søndag og ble feiret stort under en gudstjeneste i hjembyen Soweto. Tutu blir betegnet som mannen som ga humaniteten et nytt ansikt. Noen dager senere ble han feiret med en stor konsert i Cape Town, der han også har et hjem.

Denne søndagen var kona Lea, eller Mama Lea, som hun gjerne kalles, som feiret fødselsdag. Det gikk heller ikke upåaktet hen. Men det er tydelig at afrikanere finner det helt naturlig å pynte kirken med fargerike ballonger, "Happy Birthday" på veggene og bursdagskake med lys foran alteret.

Fikk stokk

Kronprins Haakon, eller crown prince Hannikon som han ble presentert som, fikk en flott utskåret stokk som symboliserte vennskap i gave fra kirken. Det var kirkens egen fargerike medisinmann som overrakte stokken.

Kronprinsen på sin side takket menigheten for en flott gudstjeneste og høstet stor applaus da han fortalte hvorfor han var i Sør-Afrika som øverste beskytter for den norske TV-aksjonen i regi av Kirkens Nødhjelps prosjekter mot hiv og aids i hele verden. (NTB)