TORGEIR NORLING

Høydepunktet på kronprinsens tredje dag i Kambodsja var, bokstavelig talt, besøket ved Kambodjas nasjonalstolthet Angkor Wat. Kronprinsen klatret like godt nesten til topps på det gedigene tempelet. Det var stupbratt og slett ikke alle i delegasjonen tok sjansen på å klatre etter kronprinsen.

— Dette er helt fantastisk, sa han, mens han ble vist rundt i det enorme tempelet.

Selv om kronprinsen så ut til å storkose seg, må det nevnes at det storslagne tempelkomplekset utenfor byen Siam Reap best nytes i ro og mak over to eller tre dager.

Dagens besøk gikk unna i et rasende tempo. Japanske turister skvatt storøyde til siden mens kronprinsen med følge passerte.

— Heja Norje, hørte vi fra en svenske.

En amerikansk kvinne utbrøt:

— Se på alle sikkerhetsfolkene og journalistene. Det må være en virkelig viktig person som kommer.

Kronprins Haakon hadde allerede passert.

Onsdagens program for kronprinsen begynte imidlertid et helt annet sted i Kambodsja.

Ved det Norsk Folkehjelp og Redd Barna støttede opplæringssenteret for fjerning av landminer i Kampong Chnang fikk han en solid orientering om et av Kambodsjas aller største problemer. I tillegg fikk han demonstrert flere teknikker for å fjerne landminer.

Hvert år blir over 700 mennesker skadet eller drept av landminer og andre eksplosiver som ligger strødd over store deler av landet. I Kambodsja har anslagsvis 40.000 mennesker gjennomgått en amputering etter å ha kommet i kontakt med en mine.

Kronprinsen fikk videre demonstrert hvordan man ved hjelp av både hunder, personell og maskiner kan fjerne landminer.

BERØMT TEMPEL: Kronprins Haakon trives i Kambodsja. I går klatret han opp på det berømte tempelet Angkor Wat (bak).<br/> FOTO: ERLEND AAS, SCANPIX