Oslo: Bårene med de drepte soldatene i Afghanistan blir brakt til Norge før helgen.

Kongehuset bekrefter overfor NTB at kronprins Haakon vil delta under seremonien som vil bli holdt på den militære delen av flyplassen på Gardermoen. Assisterende kommunikasjonssjef kan så langt ikke si om kronprinsen vil tale eller ha noen aktiv rolle under seremonien som vil bli holdt før helgen.

Fire norske soldater ble søndag drept da kjøretøyet deres traff en kraftig veibombe i Faryab-provinsen i Afghanistan. Ikke siden annen verdenskrig har Norge lidd større militære tap.

Drar til Afghanistan

Forsvarssjef Harald Sunde og forsvarsminister Grete Faremo (Ap) reiser til Afghanistan for å følge bårene med de falne soldatene hjem til Norge. Det er sannsynlig at de begge også vil delta på seremonien. Av sikkerhetshensyn var det tirsdag lite informasjon om programmet og tidsskjemaet til de to.

— Statsråden og jeg vil reise til Afghanistan for å overta bårene og eskortere dem til seremonistedet på Gardermoen, sier Sunde.

De fire drepte norske soldatene er Andreas Eldjarn (21), født i Tromsø, Simen Tokle (24), født i Ballangen, Trond Bolle (41), født i Lena på Toten og Christian Lian (31), født i Kristiansand. Tre av dem tilhørte Kystjegerkommandoen i Harstad og den fjerde tilhørte Marinejegerkorpset.

Representanter

De pårørende, representanter for Forsvaret og den norske regjeringen vil delta under seremonien før bårene blir overlevert de pårørende.

Forrige gang det ble holdt en slik seremoni var i januar i år, da 22 år gamle Claes Joachim Olsson ble hedret etter å ha blitt drept i en tilsvarende hendelse som de fire soldatene ble utsatt for søndag

Den gang var det generalinspektør Per Sverre Opedal i Hæren innledet seremonien.