Agenter for den britiske etterretningstjenesten MI6 har siden sist sommer hatt flere møter med Taliban-ledere, i et forsøk på å forhandle fram en fredsavtale, skriver Telegraph.co.uk.

Etterretningskilder forteller at møtene fant sted i utkanten av Lashkar Gah, den største byen i Helmand-provinsen, og i Gerishk-dalen.

Britiske styrker voktet husene der de hemmelige møtene fant sted, og representanter for afghanske myndigheter skal ha vært til stede.

Brown nekter

Statsminister Gordon Brown nektet nylig for at det hadde funnet sted slike møter med representanter for Taliban, da han fikk direkte spørsmål om dette fra de konservatives leder David Cameron i Parlamentet.

Opposisjonen reagerer derfor kraftig på opplysningene.

— Dersom dette viser seg å være sant, har statsminister en del å svare for, konstaterer det konservative partiets forsvarspolitiske talsmann, Liam Fox.

Diplomater utvist Opplysningene kommer samtidig med at afghanske myndigheter har gitt en FN-diplomat fra Storbritannia og en EU-diplomat fra Irland ordre om å forlate landet. De anklages for å ha møtt Taliban-opprørere uten myndighetenes kjennskap og anses derfor som en sikkerhetsrisiko.

— Utlendingene er erklært persona non grata og deres afghanske medarbeidere er arrestert, sier en talsmann for regjeringen i Kabul.

FN mener imidlertid at saken skyldes en misforståelse og avviser kontant at deres britiske utsending har hatt samtaler med Taliban.

De to diplomatene besøkte for få uker siden Musa Qala i provinsen Helmand, byen som nylig ble gjenerobret av afghanske og internasjonale styrker etter å ha vært under Talibans kontroll i ti måneder.

Snakket med mange

De snakket da med mange mennesker, og noen av dem kan ha vært usikre på om de støttet regjeringen i Afghanistan, opplyser FNs talsmann Aleem Siddique til nyhetsbyrået AFP. Han avviser kontant at de to hadde samtaler med Taliban-opprørere.

— Vi snakker ikke med Taliban. Punktum. Det er ikke derfor vi var i Helmand-provinsen, sier han.

Den britiske FN-diplomaten, som arbeider som politisk rådgiver, er ventet å forlate Afghanistan innen fredag, men Siddique håper han vil kunne vende tilbake innen kort tid.

— Vi er blitt informert om at vår tilstedeværelse i Helmand var i strid med nasjonale sikkerhetsinteresser. Vi er uenige i denne vurderingen. Vi ser dette som en misforståelse mellom oss og Afghanistans regjering, sier Siddique.

FN håper nå at samtaler med den afghanske regjeringen vil kunne løse striden.

LARRY DOWNING