En rekke lokale og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner satt på tilhørerbenken da rettssaken mot Albin Kurti begynte denne uken. De har lite pent å si om hvordan den radikale politiske lederen er blitt behandlet.

– Saken bærer preg av at UNMIK (FN-administrasjonen i Kosovo, red. anm.) har overreagert, sier Julie Chadbourne, lokal representant for Den norske Helsingforskomiteen i Pristina.

Politisk redskap?

Bruken av den internasjonale FN-domstolen, med både anklager og dommere fra utlandet, er ellers reservert svært alvorlige saker, som organisert kriminalitet og menneskesmugling.

Chadbourne mener saken er et eksempel på at den sivile FN-administrasjonen bruker rettssystemet som et politisk redskap, fordi Kurti oppfattes som brysom, og fordi mye står på spill i Kosovo akkurat nå.

Kritisk rapport på vei

FNs øverste representant i Kosovo, Joachim Rücker, sitter på toppen av både den sivile FN-administrasjonen, domstolen og påtalemakten.

– Den dømmende makten er ikke uavhengig av den utøvende. Det er svært problematisk, sier Chadbourne, som har fulgt saken siden den begynte.

Hun før støtte av Amnesty International.

– Det ser ut til at den utøvende makten har blandet seg inn i saken. Det er ikke slik det skal være, sier Sian Jones i Amnestys Balkan-avdeling, som også fulgte saken tirsdag. Amnesty vil om et par uker offentliggjøre en rapport om hvordan den internasjonale påtalemakten og den internasjonale domstolen fungerer i Kosovo.

– Den vil være kritisk, sier Jones.

Anklageren i saken mot Kurti, Eli R. Koppel, ville ikke svare på spørsmål om saken tirsdag.