BÅRD IDÅS, NTBGöteborg

— Jeg utelukker ikke å kalle inn Sveriges riksdag til et ekstra møte i sommer, sier lederen for Moderaterna, Bo Lundgren til TT. Han krever en hurtigutredning av hvem som har ansvaret for at demonstrasjonene utviklet seg til gateslag under EU-toppmøtet i Göteborg.

— Dette er noe av det alvorligste som er skjedd i Sverige. Jeg kommer snarest til å kreve en utredning fra statsministeren, sier Lundgren.

Regjeringens håndtering av situasjonen har vekket reaksjoner både i det svenske politiske miljøet og i internasjonal presse. På en hastig sammenkalt pressekonferanse sent fredag kveld, maktet ikke en tydelig presset justisminister Thomas Bodström å forklare hvorfor politiet ikke hadde brukt tåregass eller vannkanoner mot demonstrantene.

— Fiasko Thomas Bodström! Hvordan kan Bodström hevde at politiet har situasjonen under kontroll når innbudte gjester blir flyttet, göteborgere oppfordres til å bli inne og politiet skyter med skarpt mot aktivister, sier Moderaternas Fredrik Reinfeldt, som leder Riksdagens justiskomité. Reinfeldt mente også at politiinnsatsen har vært for svak, og etterlyste bruk av vannkanoner og tåregass mot de voldelige demonstrantene.

Passivt politi Kristdemokraternas leder, Alf Svensson, mener regjeringen har opptrådt for passivt i forhold til demonstrasjonene, både før og etter toppmøtet.

— Vannkanoner er et selvsagt våpen som politiet burde hatt, og det samme med tåregass. Det er bedrøvelig at pøblene kan komme så nære politiet at de kan rykke av dem hjelmene. Jag blir opprørt over dette her! sier Svensson til TT.

Skyteepisoden fredag kveld skal ha vekket reaksjoner blant toppolitikerne på toppmøtet, som hadde sine diskusjoner i sikkerhet bak store politisperringer. Den franske presidenten Jacques Chirac, skal ifølge AFP ha kommet med følgende bekymrede kommentar til den svenske statsministeren Göran Persson: "Det var veldig farlig. dere kunne ha drept noen!".

Setter ned arbeidsgruppe Lørdag ettermiddag lovet Persson at EU vil etablere en arbeidsgruppe som skal komme med tiltak som kan stanse voldsomheter rundt framtidige EU-toppmøter. EU har besluttet å sette sammen et panel med statsråder fra Frankrike, Sverige og Belgia som sammen skal finne løsninger etter opptøyene i Göteborg fredag.

— Vi må samarbeide tettere, sa en tydelig bekymret Persson. Frankrike, som slet med demonstrasjoner under toppmøtene i Biarritz og Nice, skal samarbeide med Sverige og Belgia, som nå skal overta formannskapet i EU fra Sverige. De tre landenes innenriks- og utenriksministere samt politisjefer skal møtes for å diskutere tiltak.

— Det er trist, det er en tragedie, sa Persson om voldsomhetene fredag. –Det dreier seg om velorganiserte grupper med tilgang til betydelige økonomiske ressurser som er ute etter å ødelegge den demokratiske prosessen.

Les også: Persson vurderer lovendring etter bråket Hærverk på Sveriges ambassade Tilstanden kritisk for demonstrant Alvorlig skadd etter skyting Gateslag ryster Göteborg Persson: Forakt for demokratiet EU-middag avlyst av sikkerhetsgrunner Politiet pågrep meg uten grunn Nationen-journalist pågrepet Disse demonstrererSvensk politi bestilte dansk politiaksjonAvbryter EU-protestRakettskjold på vei til EuropaEnige om WTO - uenige om Kyoto Demonstrantene innestengt Angrep politiet med stein og flaskerFå nakne rumperSterk overreaksjon Bergensere på veiMagert utbytte med BushIkke enige om Kyoto EU forbyr svineeksport fra Catalonia Ingen dato for EU-utvidelse