Beate Kettlitz, matpolitisk rådgiver i BEUC, Den europeiske forbrukerorganisasjonen, gir ros til EU. Også Kommisjonen.

— EU er «the good guy» her. Kommisjonen og Parlamentet har vist vilje til å beskytte forbrukernes interesser. Kommisjonen utfordrer og etterprøver også industrien på en helt annen måte enn USAs myndigheter, sier Kettlitz til Bergens Tidende.

For henne er forbrukernes rett til informasjon og et fritt valg det viktigste, og det målet er nådd.

Kanskje oppriktig?

Geert Ritsema, leder for genmat-kampanjen til miljøorganisasjonen Friends of the Earth (FoE), mener problemet er at Kommisjonen prøver å balansere hensyn

— EU-kommisjonen er kanskje oppriktig i sitt ønske om å beskytte forbrukerne og miljøet. Men på sitt vanlige vis prøver den å balansere ved også å ta hensyn til biotek-industriens krav. Men i denne saken må man velge, det går ikke an å gjøre alle til lags, sier Ritsema.

Han mener at selv om grensene for genmodifisert såkorn i «rene» avlinger er lave, vil spredning ikke være til å unngå.

— Planter vokser og skaper sine egne såkorn. Fort har vi en glideskala i gang og grenseverdiene må økes, sier han.

Krass kritikk

Eric Gall, genmat-rådgiver i Greenpeace, er enig med Ritsema. Men han er enda krassere i kritikken av Romano Prodi & Co.

— I denne saken er det enkelte medlemsland som representerer fornuften. Kommisjonen har konsekvent og over lang tid tatt parti for biotek-industrien. Når Kommisjonen har forbedret sine forslag, har det vært som resultat av politisk press og lobbyisme, sier Gall.