Hun jobber gratis som sykepleier i hjelpeorganisasjonen Ministries Without Borders i byen Cavite, en halvtimes reise sør for Manila på Filippinene.— Det har kommet helt enorme mengder med regn og vann, sier Askeland (bildet) til bt.no.

Uværet på Filippinene har drevet minst 450.000 mennesker på flukt og minst 240 personer har mistet livet, melder landets myndigheter. 374.890 personer befinner seg nå i nødleirer.

Nå frykter myndighetene at smittsomme sykdommer vil bre seg blant de evakuerte.

Brunt, skittent vann dekker deler av den filippinske hovedstaden Manila, og myndighetene er redd for at de mange som nå oppholder seg i evakueringssentrene kan bli rammet av blant annet diaré og svineinfluensa.

- Har ingenting

Askeland brukte mandagen til å skaffe mat og medisiner til noen av de hardest rammede i Cavite.

— Det er veldig mange hus i de fattigste områdene som er rasert. Alle eiendommer i enkelte strøk er helt vekke. De sitter tilbake med ingenting, sier Askeland.

I dag skal hun og kollegene hjelpe 170 familier i nærområdet.

— Vi deler ut det helt nødvendigste, som mat, rent vann og klær. Men det vi frykter mest nå, er sykdommer, sier Askeland.

Lørdag fikk de en times varsel om å barrikadere huset og komme seg i sikkerhet.

— Huset vårt var heldigvis stødig, sier Askeland.

Hun skal være tre måneder på Filippinene, hvor hun også jobber med en masteroppgave i helsefremming.

Feberfrykt

I hovedstaden Manila står kister med døde side som side med de som har overlevd katastrofen. De sanitære forholdene er ifølge AFP elendige, og rent drikkevann er mangelvare. Det er frykt for at stillestående vann vil føre til et utbrudd av denguefeber, ettersom vannet gir gode utklekkingsforhold for mygg som kan overføre sykdommen.

Vannmassene gjør at hjelpearbeidere ikke når frem til alle som er i nød etter flommen.

– Vi venter på at det skal komme mer hjelp. Vi prøver å mobilisere egne aksjoner her. Men vi trenger mer hjelp, sier en leder for et av evakueringssentrene.

Sykehus oversvømt Problemene forsterkes av at fire sykehus også er rammet av flommen. Oversvømmelsene førte til at pasientene måtte evakueres fra sykehusene.

Filippinske myndigheter har erklært katastrofetilstand i Manila og 25 regioner som ble rammet av uværet. President Gloria Macapagal Arroyo har latt presidentpalasset fungere som evakueringssenter, skriver den britiske avisen The Guardian.

USA har donert 100.000 dollar til hjelpearbeidet. I tillegg bidrar amerikanerne med et militærhelikopter, mannskaper og gummibåter.

Uværet som rammet øygruppen lørdag, er det verste på 40 år. Det falt like mye regn på tolv timer som det normalt gjør i hele september måned.

En ny tyfon i Stillehavet kan nå Filippinene i løpet av et par dager, ifølge den statlige værmeldingstjenesten.