Åtte år med krig og konflikter i Kongo har kostet 3,9 millioner mennesker livet, viser en undersøkelse som gjengis i det kritiske legetidsskriftet Lancet fredag.

— Krisen i Kongo er den mest dødelige noe sted i verden de siste 60 årene, sier Richard Brennan, helsedirektør i den New York-baserte International Rescue Committee (IRC), som har gjennomført undersøkelsen.

Verden vet lite om virkningene av konflikten, og det internasjonale samfunns engasjement står ikke på noen måte i forhold til de humanitære behovene, sier han.

FN har en fredsbevarende styrke på 17.000 soldater i landet. Det er den største FN-styrken noe sted i verden, og skal prøve å opprettholde en slags orden i Afrikas tredje største land, etter krigen som begynte i 1998 og offisielt sluttet i 2003.

Likevel herjer væpnede bander fortsatt i store deler av landet, spesielt i øst. De store mineralrikdommene i denne delen av landet bidro til konflikten, som på et tidspunkt omfattet seks utenlandske hærer og ble omtalt som Afrikas første verdenskrig.

Undersøkelsen er basert på 19.500 husholdninger over hele landet, og konkluderer med at dødsraten var 40 prosent høyere enn i resten av Afrika sør for Sahara. Konflikten i Kongo har kostet flere menneskeliv enn i Rwanda, Bosnia, Kosovo og Darfur til sammen.